“Dit was een grote inschattingsfout”: na felle kritiek beslist VRT om Bart De Pauw-docu toch uit te zenden

De VRT zal de documentaire ‘Het proces dat niemand wou’ over de zaak-Bart De Pauw dan toch uitzenden. Dat meldt de openbare omroep. CEO Frederik Delaplace besliste onlangs om de uitzending van de documentaire uit te stellen, omwille van nakende excuses van de tv-maker. Die beslissing lokte echter een stortvloed aan kritiek uit.

jvh

Delaplace nam de beslissing om de documentaire uit het uitzendschema te halen naar eigen zeggen omdat Bart De Pauw zijn excuses wilde overmaken aan de slachtoffers, maar veel partijen begrepen die beslissing niet. “De voorbije dagen is er veel beroering ontstaan over het uitstellen van de documentaire over de zaak-De Pauw”, klinkt het daarover in een persbericht van de VRT.

“Wij hebben met de beste intenties gepoogd om in de zaak-De Pauw de omstandigheden te creëren waardoor een toenadering mogelijk werd tussen dader en slachtoffers. Het tijdelijk uitstellen van de lineaire uitzending van de reeks ‘Het proces dat niemand wou’ leek ons daarbij een te verdedigen beslissing. Voor het eerst zijn er ook effectief stappen gezet die kunnen leiden tot het belangrijkste dat in deze zaak ontbreekt: een welgemeende ‘sorry’ en authentiek schuldbesef. Dat is niet gering, want de kleinste kans om in deze zaak tot een toenadering te komen, verdient het te worden gegrepen.”

Ophef

Die beslissing lokte echter veel kritiek uit. Zowat 200 mensen uit de cultuursector hadden de voorbije dagen nog een open brief aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gestuurd. Daarin hekelden ze de “eenzijdige” beslissing van Delaplace. De ondertekenaars – onder wie actrices, tv-makers en een aantal VRT-gezichten – beschuldigden de CEO er ook van “een dubbele agenda” te hebben.

De VRT excuseert zich dan ook voor de perceptie die is ontstaan door de beslissing van Delaplace. “We hebben getracht uit te gaan van het belang van de vrouwen in deze zaak, zoals we dat de afgelopen jaren altijd hebben gedaan”, klinkt het. “Dat was alvast onze bedoeling. Het is helaas niet hoe het uitstel van de lineaire uitzending van de reeks bij velen is overgekomen. De indruk is gewekt dat er voorwaarden waren gekoppeld aan eventuele gesprekken, en dat VRT die voorwaarden ondersteunde. Dat was niet onze insteek, maar we begrijpen dat het bij velen zo is overgekomen. Dat was een grote inschattingsfout. We wensen ons hiervoor uitdrukkelijk te excuseren. Die deuk in het wederzijds vertrouwen hadden we kunnen vermijden. We hadden onze beslissing veel beter moeten duiden en we hadden de slachtoffers in deze zaak sneller en beter moeten betrekken.”

Uitzending

Daarom is beslist om de documentaire alsnog uit te zenden. “De afgelopen dagen is gebleken dat we met het voor onbepaalde tijd uitstellen van de reeks precies het omgekeerde hebben bereikt van wat we beoogden”, aldus de VRT. “Ons initiatief lijkt verdere stappen richting een ‘mea culpa’ nu veeleer in de weg te staan, en dreigt de oorspronkelijke intenties in de kiem te smoren. In die omstandigheden heeft verder uitstel van de lineaire uitzending geen zin meer. VRT zal ‘Het proces dat niemand wou’ daarom vanaf morgenavond, woensdag 27 maart, op VRT CANVAS uitzenden.”

“We hopen dat hiermee het vertrouwen in de intenties van VRT kan worden hersteld, en dat tegelijkertijd de opgestarte gesprekken in alle rust kunnen verder gaan”, klinkt het. Mocht dat nuttig zijn, zal VRT daarbij alle hulp bieden die nodig is. De publieke omroep zal zich te allen tijde blijven inzetten voor de strijd tegen machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag.”

Minister Dalle zelf is tevreden met de beslissing van de VRT om de documentaire alsnog uit te zenden, meldt hij op X. “Het zorgt voor de duidelijkheid die nodig was, in het belang van de betrokken vrouwen”, klinkt het.

De zaak-Bart De Pauw

- Bart De Pauw stond twintig jaar lang aan de top van de televisiewereld, tot hij in opspraak kwam.

- Van stiekem een gesprek opnemen tot een verdacht Twitter-profiel: Bart De Pauw koos keer op keer de foute strategie.

- De VRT besliste ‘Het proces dat niemand wou’, de docu over de zaak-Bart De Pauw, niet uit te zenden “om alle kansen te geven aan gesprekken tussen partijen”.

- Het was een “twijfelende” VRT-baas die zwichtte voor “nakende excuses” van Bart De Pauw.

- Of hoe een gesprek tussen Bart De Pauw en de CEO van VRT een nieuwe storm veroorzaakte: “Pas bij het vreemde persbericht gingen de alarmbellen af”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen