LIVE. Vrachtschip botst tegen brug in VS: “Lichaam uit water gehaald tijdens zoektocht na instorting brug”, hoop slinkt voor zes vermisten

In de Amerikaanse stad Baltimore, in de staat Maryland, is een kilometerslange brug volledig ingestort nadat een vrachtschip tegen een pijler was gevaren. Acht mensen zijn in het water beland, melden de lokale autoriteiten. Zes van hen zijn nog vermist.

jvh
Bron: Baltimore Sun, Maryland Daily Record
Jonas Rosquin

Wat is er gebeurd?

  • Omstreeks 1.28 uur 's nachts (lokale tijd), voer een zwaar geladen vrachtschip tegen een centrale pijler van de Francis Scott Key Bridge in de haven van de stad Baltimore (Maryland)
  • Beelden tonen hoe de brug in amper 20 seconden instortte
  • Zeker zeven voertuigen, met minstens evenveel inzittenden, die op dat moment over de brug reden vielen het ijskoude water in 
  • Twee slachtoffers zijn volgens de brandweer levend uit het water gehaald
  • De staat Maryland riep de noodtoestand in, het Witte Huis volgt de situatie op
  • Een brug die volledig instort na een aanvaring: kan dat ook bij ons?
  • Hetzelfde containerschip Dali was in 2016 betrokken bij een incident in de haven van Antwerpen

Reddingswerkers bergen lichamen van twee vermiste brugwerkers op

Reddingswerkers in Baltimore hebben de lichamen geborgen van twee van de vermiste arbeiders die zich op de Francis Scott Key Bridge bevonden toen die instortte. Dat heeft het hoofd van de Maryland State Police zonet bekendgemaakt. Kort voor 10 uur (lokale tijd) merkten duikers een rode pick-uptruck op in het water nabij de brug. “De duikers hebben twee slachtoffers van deze tragedie geborgen die vastzaten in het voertuig”, aldus de politiebaas, die nog meegaf dat de families van de twee slachtoffers, Alejandro Hernandez Fuentez (35) en Darlene Rania El Castillo Cabrera (26), een uur geleden op de hoogte zijn gesteld.
De zes arbeiders die omkwamen bij de ramp waren op het moment van de aanvaring gaten aan het dichten in de brug. Ze kwamen uit Mexico, Guatemala, El Salvador en Honduras.

Duikers zetten zoektocht naar vermisten voort

Na de instorting van de brug in het Amerikaanse Baltimore hebben duikers hun zoektocht voortgezet naar de zes vermisten, van wie vermoed wordt dat ze overleden zijn. Dat bericht de burgemeester, Brandon Scott, aan de zender CNN.
"Dat werk is al extreem gevaarlijk, maar zal vandaag nog gevaarlijker zijn", aldus de burgemeester. Hij verwees naar de verwachte regenval, de zware zee en het puin in het water.
Ook de gouverneur van Maryland, Wes Moore, zei aan CBS News dat de duikers met een verraderlijke situatie moeten omgaan, zoals koude watertemperaturen, de getijden, de duisternis en metaal dat in het water ligt.
De gouverneur sprak met de families van de vermisten. 
Moore benadrukte ook dat de instorting een economische impact zal hebben. De haven stelt indirect meer dan 100.000 mensen te werk en importeert 51 miljoen ton aan cargo. 
 In de nacht op dinsdag voer het containerschip Dali tegen een pijler van de Francis Scott Key Bridge, die vervolgens instortte. Op dat moment waren er acht mensen op de 2,6 kilometer lange brug. Twee van hen werden levend gevonden, van wie één zwaargewond. De andere zes zijn vermist en worden verondersteld te zijn omgekomen.

Containerschip doorstond vorig jaar twee inspecties

Het containerschip Dali heeft in 2023 twee inspecties doorstaan. Dat melden de havenautoriteiten van Singapore. Het schip had naar verluidt zijn aandrijving verloren vlak voor het incident. De Singaporese havenautoriteiten bevestigen nu dat het containerschip in orde was met zijn certificaten met betrekking tot "de structurele integriteit" en "de werking van de scheepsapparatuur". Vorig jaar doorstond het twee inspecties, en in juni werd een defecte brandstofdrukmeter hersteld, luidt het.
Onderzoekers van de inspectiedienst van het Singaporese transportministerie zijn onderweg naar Baltimore om de Amerikaanse kustwacht bij te staan bij hun onderzoek naar de ramp.

Zoektocht naar zes vermisten stopgezet: "Geloven niet dat we nog personen levend zullen vinden"

De Amerikaanse kustwacht heeft de actieve zoektocht naar overlevenden stopgezet. Zes vermisten worden verondersteld te zijn omgekomen. "We geloven niet dat we die personen nog levend zullen vinden", zei admiraal Shannon Gilreath van de kustwacht. Hij verwees daarvoor onder meer naar de duur van de zoekactie en de temperatuur van het water. De kustwacht wilde de gezondheid van zijn duikers - die geconfronteerd worden met gevaarlijke stromingen en brokstukken in het water - niet verder in gevaar brengen.

Woensdag zal de operatie "een nieuwe fase ingaan", aldus Gilreath. Duikers zullen dan weer ter plaatse gaan in een poging om de lichamen van de vermisten te vinden. Er waren acht mensen op de brug op het moment van de instorting. Er werden maar twee overlevenden gevonden, onder wie één zwaargewonde.

"Vermisten zijn mannen uit Midden-Amerika"

Een bouwvakker die naar verluidt de arbeiders zou kennen die aan de slag waren op de Key Bridge, heeft aan lokale media verklaard dat de zes vermisten mannen zijn uit Guatemala, Honduras, El Salvador en Mexico. "Ze zijn allemaal in de dertig en veertig en hebben allemaal kinderen", aldus Jesus Campos. "Het zijn hartwerkende en bescheiden mannen."

"Lichaam uit water gehaald tijdens zoektocht na instorting brug"

Er is één lichaam geborgen tijdens de nog altijd aan de gang zijnde zoektocht naar de zes personen die vermist raakten na de instorting van de Key Bridge in Baltimore. Dat heeft Phylicia Porter, gemeenteraadslid van Baltimore, verklaard aan CNN. "We horen dat er één lichaam gevonden is."

Wes Moore, gouverneur van de staat Maryland waar het drama zich afspeelde, bevestigde dat er nog steeds actief wordt gezocht in de rivier en spreekt nog altijd over zes vermisten. Hij bedankte de reddingsdiensten en andere betrokkenen voor hun werk. Vanaf de lucht, de grond en op het water wordt de missie voortgezet, klinkt het.

"Te vroeg om te zeggen of berichten over stroomstoring kloppen"

Het is in deze fase van het onderzoek te vroeg om te zeggen of de berichten over een stroomstoring aan boord van containerschip Dali de botsing met de Key Bridge in Baltimore hebben veroorzaakt. Dat verklaarde Jennifer Homendy, voorzitter van de National Transportation Safety Board dinsdag. "We nemen die berichten tot ons, maar onderzoek zal een en ander moeten verifiëren."

"Geen commentaar over mogelijke dodelijke slachtoffers"

De National Transportation Safety Board (NTSB), die het onderzoek naar de instorting van de Key Bridge in Baltimore leidt, zal voorlopig geen vragen beantwoorden over mogelijke dodelijke slachtoffers. Dat heeft voorzitter Jennifer Homendy dinsdag verklaard. "De prioriteit ligt nog steeds op het vinden van mensen", aldus Homendy. "Veel meer details over wat er precies is gebeurd en hoe het is kunnen gebeuren, kunnen we nu nog niet zeggen."

Voorlopig doet de NTSB ook "een stapje terug", zodat de kustwacht de zoek- en reddingsacties kan voortzetten. "We hebben ervoor gekozen om vandaag nog niet aan boord van het schip te gaan. De reddingsacties komen op de eerste plaats."

Hoop slinkt voor zes vermisten

Zo'n twaalf uur na de instorting van de Key Bridge in Baltimore worden nog altijd zes arbeiders vermist. Twee van hun collega's, allemaal deel uitmakend van een team dat putten in het wegdek aan het herstellen was, konden wel worden gered. Een van hen werd naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht intussen alweer naar huis. De zoektocht naar de andere zes gaat nog altijd voort, maar de hoop om nog overlevenden te vinden is intussen erg klein.

Biden noemt instorting Key Bridge "verschrikkelijk ongeval"

De instorting van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore was een "vreselijk ongeval". Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden dinsdagnamiddag gezegd in een kort statement voor de pers. "We hebben geen redenen om iets anders aan te nemen", aldus Biden.
De president wees erop dat de bemanning de havendiensten nog kon verwittigen om te melden dat ze de controle over het schip hadden verloren. "Daardoor kon het verkeer op de brug stilgelegd worden", zei Biden.
Op het moment dat het vrachtschip Dali de brug ramde, bevonden nog acht mensen zich op de brug, bevestigde Biden. Twee van hen zijn inmiddels teruggevonden 
De kost voor de heropbouw van de brug zal volledig door de federale overheid gedragen worden. "Ik verwacht dat het Congres me hierin zal steunen", zei Biden, die eraan toevoegde dat die heropbouw de nodige tijd zal vragen. Daarbij zal alvast niet gewacht worden op de afhandeling van wie verantwoordelijk is voor het ongeval, antwoordde Biden op een vraag van een journalist. 
Biden benadrukte het belang voor de regio en de rest van het land van de haven van Baltimore, een van de grootste van de Verenigde Staten, en de brug, een belangrijke verkeersader. De president zei nog dat hij zelf ook al veel over de brug reed, onderweg van zijn thuis in Delaware naar Washington DC. Hij plant "zo snel mogelijk" naar Baltimore af te reizen, maar verduidelijkte niet wanneer dat zal zijn. "We gaan die brug samen herbouwen. We gaan niet weg voor de klus geklaard is."

Autotoelevering dreigt impact te ondervinden van instorting brug

De Amerikaanse toeleveringsketen voor de automobielproductie dreigt verstoord te raken door de instorting van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore. Dat bericht het financiële persbureau Bloomberg dinsdag.
"Het is een grote haven met heel wat doorvoer", zegt John Lawler, de financieel directeur van de Amerikaanse autoreus Ford. "We zullen onderdelen moeten omleiden via andere havens aan de Oostkust of elders in het land."
Ook concurrent General Motors zegt te werken aan het omleiden van schepen met onderdelen die naar de haven van Baltimore zouden komen. De haven is momenteel gesloten voor de reddingsactie.
De verstoring van de autotoelevering komt op een moment dat de situatie net weer naar normaal teruggekeerd was, na de hinder ten gevolge van chiptekorten en de coronapandemie.
De haven van Baltimore is ook al jaren de belangrijkste van de Verenigde Staten voor de handel in voertuigen. Vorig jaar passeerden er zowat 847.000 wagens en lichte vrachtwagens. Ook Europese autobouwers zoals BMW, Volkswagen en Mercedes zijn actief in en rond de

Witte Huis deelt foto van moment waarop president Biden wordt gebriefd over Baltimore

Het Witte Huis heeft dinsdag een foto gedeeld van het moment waarop Amerikaans president Joe Biden gebriefd wordt over de instorting van de Key Bridge in Baltimore. Verwacht wordt dat Biden later vandaag het publiek nog zal toespreken over het incident.

Inspectie containerschip Dali toonde vorig jaar al gebrek aan

Een inspectie van containerschip Dali, vorig jaar op 27 juni uitgevoerd in een haven in Chili, toonde toen al aan dat het schip een gebrek had met betrekking tot de "voortstuwings- en hulpmachines", zo meldt The New York Times. De tekortkoming zou te maken hebben gehad met "meters en thermometers".

Sinds 2015 onderging de Dali 27 inspecties, zo blijkt nog uit een databank van Equasis. Het enige andere gebrek dat daarin werd blootgelegd, was een beschadigde romp die de zeewaardigheid van het schip aantastte. Dat gebrek werd in 2016 ontdekt in de haven van Antwerpen.

Schip wierp nog anker uit in kader van noodprocedure

Het containerschip Dali wierp net voor de botsing tegen de Key Bridge in Baltimore nog zijn anker uit als onderdeel van de noodprocedures nadat het zijn aandrijving had verloren. Dat melden de havenautoriteiten van Singapore (MPA) dinsdag.

Dali is een in Singapore geregistreerd schip dat werd gecharterd door de Deense rederij Maersk.
"Synergy Marine Group, verantwoordelijk voor het schip, meldde vlak voor het incident aan de MPA dat de voortstuwing van het schip tijdelijk was uitgevallen", luidt het. "Als gevolg daarvan was het niet in staat om de gewenste koers aan te houden en kwam het in aanvaring met de Francis Scott Key Bridge".

Het schip houdt momenteel zijn positie op de plaats van de aanvaring en is in stabiele toestand. Alle 22 bemanningsleden zijn ongedeerd.

Antwerps havenbedrijf bevestigt eerder ongeval van betrokken schip

Het containerschip Dali dat in het Amerikaanse Baltimore tegen een brug botste, met de instorting van de brug tot gevolg, had in 2016 ook een ongeval in de haven van Antwerpen. Dat bevestigt het havenbedrijf, Port of Antwerp-Bruges. Het schip botste bij het vertrekken tegen een kaai in het Deurganckdok.
Over de precieze omstandigheden van het ongeval kan het havenbedrijf naar eigen zeggen weinig kwijt, aangezien die werden onderzocht door de Nautische Commissie bij de Ondernemingsrechtbank Antwerpen. 
De schade bleef destijds beperkt, zowel aan het schip als de kaai. Het schip had wel een herstelling nodig en werd zoals de procedures dat vereisen pas vrijgegeven nadat een inspectie had uitgewezen dat alles weer in orde was. Gewonden zouden er niet zijn gevallen.

Maersk blijft tijdje weg uit Baltimore

De Deense scheepvaartgigant Maersk zei dinsdag in een verklaring dat het een tijdje zal wegblijven uit Baltimore na de instorting van de Key Bridge. “Omwille van de schade aan de brug en het resulterende puin zal het voorlopig niet mogelijk zijn om de haven van Baltimore te bereiken”, aldus het bedrijf in een verklaring. “In lijn daarmee laten we Baltimore tijdelijk achterwege, totdat het veilig wordt geacht voor doorgang door dit gebied."

Er circuleren al complottheorieën rond instorting brug

Zowel veiligheidsdienst FBI als Amerikaans minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayotkas zeggen dat alles er momenteel op wijst dat de instorting van de Key Bridge in Baltimore het gevolg is van een ongeval. Toch circuleren er online ook al complottheorieën over het incident.

Mike Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van Donald Trump en veelvuldig deler van complottheorieën, postte op X (voorheen Twitter) onder meer dat de botsing een 'Black Swan'-gebeurtenis was, een soort onvoorziene gebeurtenis die grote onrust veroorzaakt. Mediapersoonlijkheid Lara Logon beweerde dan weer (zonder daarvoor enig bewijs te leveren) dat de botsing het gevolg was van een cyberaanval. "Ze (de autoriteiten, nvdr.) zullen het moeilijk hebben om dit als ongeluk te verkopen aan diegenen die weten hoe deze dingen in elkaar zitten."

Maersk verliest miljard euro beurswaarde na instorting brug

Maersk, de Deense scheepvaartgigant die het vrachtschip charterde dat dinsdag tegen de Key Bridge in Baltimore botste, krijgt dinsdag een zware klap op de beurs. Op een bepaald moment zakte het aandeel met liefst 6,5 procent, goed voor een verlies van ongeveer 1 miljard euro aan beurswaarde. Intussen is wel al een kleine kentering ingezet en bedraagt het verlies "nog maar" 3,65 procent.

Containerschip stuurloos net voor aanvaring, stuurde noodsignaal uit

Het vrachtschip dat in de nacht van maandag op dinsdag een pijler van de Key Bridge heeft geramd, waardoor de brug gedeeltelijk instortte, was kort daarvoor stuurloos geraakt en stuurde een noodsignaal uit. Dat zegt gouverneur Wes Moore.
"De bemanning van het schip was in staat om een 'mayday' af te kondigen voor het tegen de Francis Scott Key Bridge botste, waardoor de autoriteiten het verkeer dat op weg was naar de brug, konden tegenhouden", klinkt het. 
"We zijn dankbaar dat er tussen de 'mayday' en de instorting ambtenaren waren die het verkeer konden tegenhouden zodat er niet nog meer auto's op de brug kwamen," zei Moore.
Volgens Moore liet de bemanning weten dat het schip geen vermogen meer had.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER