Frederik Delaplace.© Bart Dewaele

Parlementsleden misnoegd over saga De Pauw-docu: “Pervers dat Delaplace hachje probeert te redden”

Leden van het Vlaams Parlement reageren afkeurend op het getouwtrek binnen de VRT om Het proces dat niemand wou uit te zenden. Binnen de meerderheid roert Open VLD zich, terwijl CD&V positief reageert, zwijgt de N-VA.

Valerie Droeven, Karsten Lemmens

“Dit voelt als damagecontrol. Hier mag de kous niet mee af zijn”, reageert Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open VLD) op het mea culpa van de VRT en de beslissing om de documentaire over de zaak-De Pauw alsnog uit te zenden. “We kunnen niet zomaar over naar de orde van de dag. De ceo moet dringend in gesprek gaan met de slachtoffers om duidelijkheid te verschaffen.” D’Hose vindt dat er iets schort aan de “interne processen” van de openbare omroep. “Er is dringend nood aan een duidelijke omschrijving van wie wanneer mag ingrijpen op de uitzendschema’s van de VRT. Tweehonderd mensen, vooral getalenteerde vrouwen, hebben hun job op het spel gezet om een open brief te tekenen. Zij mogen niet de volgende slachtoffers zijn van geblunder aan de top.”

Minister Dalle reageerde maandagochtend op X dat hij het hernemen van de documentaire een prima zaak vindt. “Het leidt tot de duidelijkheid die nodig was, in het belang van de betrokken vrouwen”, aldus de minister. Minister-president Jan Jambon (N-VA) verwijst voor een reactie naar Dalle. N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele wenst geen verder commentaar te geven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vlaams Parlementslid Katia Segers (Vooruit) noemt het “pervers dat hij (Delaplace, red.) hiermee zijn hachje probeert te redden”. “Als hoofd van de grootste culturele instelling van Vlaanderen is hij alvast alle krediet van de cultuurwereld kwijt. Het is moeilijk geworden om dan nog te blijven functioneren.” De strijd van de VRT tegen grensoverschrijdend gedrag is alleen een doekje voor het bloeden, meent Segers. “Deze crisis, die de VRT-directie eigenhandig heeft veroorzaakt en die de slachtoffers opnieuw met de rug tegen de muur heeft geduwd, die de pijn opnieuw naar boven heeft gebracht, maakt mij misselijk.”

Haar collega Meyrem Almaci (Groen) ziet ernstige fouten, “zowel in de manier waarop werd beslist, als bij de inhoudelijke inschatting”. Daardoor werden slachtoffers onnodig extra gekwetst. “En dat in een dossier van grensoverschrijdend gedrag.” Almaci vindt dat ceo Delaplace zijn positie ondermijnt en onder zware druk heeft gezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer