De Hoge Gezondheidsraad wil dat jongeren tussen 16 en 18 jaar geen bier meer mogen drinken.
Foto: Getty Images

Niet onder de 18 en minimumprijs per eenheid: Hoge Gezondheidsraad wil strengere regels rond alcoholgebruik 

Geen alcohol voor jongeren onder 18 jaar en een minimumprijs per alcoholeenheid: het zijn 2 van de maatregelen die de Hoge Gezondheidsraad voorstelt om de schade van alcohol te beperken. De raad vindt dat het publiek zich vaak onbewust is van de risico's en pleit daarom ook voor een verbod of inperking van reclame voor alcohol en wil een duidelijkere waarschuwing op het etiket.  

Eerder deze maand werd er nog een wetsontwerp goedgekeurd dat de verkoop van tabak en alcohol strenger reglementeert. Daaruit komt dat jongeren tussen 16 en 18 jaar enkel nog bier of wijn kunnen drinken, een verbod op de verkoop van alcohol in tankstations aan snelwegen 's nachts en een verbod op de verkoop van alcohol in ziekenhuizen.  

Een stap in de goede richting volgens de Hoge Gezondheidsraad, maar het gaat niet ver genoeg. Daarom komt de raad met extra maatregelen. "Want elke druppel alcohol verhoogt het risico op ernstige ziekten, maar het publiek blijft zich grotendeels onbewust van deze risico's."

Verbod op marketing en reclame

Dat het publiek zo onbewust blijft, is volgens de Hoge Gezondheidsraad omdat de alcoholindustrie het alcoholgebruik romantiseert in hun marketing en reclame. Daarom pleit de Hoge Gezondheidsraad voor een verbod op marketing en reclame voor alcohol.  

Die aanbeveling is niet nieuw, sinds 2018 zegt de raad al dat die reclame het gedrag van de gebruiker kan beïnvloeden en bovendien zorgt het voor een grotere acceptie van alcoholgebruik in de samenleving. "Voor kwetsbare bevolkingsgroepen – denk aan jongeren en mensen met een verslaving – is het zo nog moeilijker weerstand te bieden."

Waarschuwing op etiket

De Hoge Gezondheidsraad erkent dat een verbod misschien niet haalbaar is, maar wil tenminste dat er wettelijke beperkingen worden ingevoerd. Ook waarschuwingsboodschappen kunnen helpen.

Die waarschuwingen moeten volgens de raad vermeld worden op het etiket. Daar staat al wat informatie op vermeld, maar dat kan volgens de Hoge Gezondheidsraad worden uitgebreid.  

Concreet wil de raad dat het aantal standaardglazen dat de verpakking bevat, de voedings-/energiewaarde, de wettelijke minimumleeftijd en een website met informatie wordt toegevoegd op het etiket.  

Geen alcohol onder 18 jaar

Wat de Hoge Gezondheidsraad ook al aanbeveelt sinds 2018, is dat de leeftijdsgrens voor alle alcoholische dranken verhoogd wordt naar 18 jaar. "Het aannemen van ongezonde leefgewoontes op jonge leeftijd zet zich vaak door tijdens het volwassen leven."

Het is belangrijk om te zorgen voor een geïntegreerde aanpak, vindt de Hoge Gezondheidsraad. Ook ouders, scholen, gezondheidswerkers, sportverenigingen en uitbaters moeten betrokken worden.  

Als die regel wordt doorgevoerd, is het heel belangrijk om te controleren of die ook wordt toegepast in de praktijk. 90 procent van de winkels en horecazaken in ons land verkopen nog sterkedrank aan minderjarigen, terwijl dat verboden is, zo bleek al uit controles van FOD Volksgezondheid. "Dat moet beter."

Hogere minimumprijs

Een laatste aanbeveling die de Hoge Gezondheidsraad doet, is de invoering van een minimumprijs per alcoholeenheid. Concreet zou er per dosis alcohol (10 gram ethanol) een bodemprijs moeten worden vastgelegd. Verkoop onder die prijs is dan verboden.

"Dit zorgt ervoor dat goedkope alcoholische dranken duurder worden en verlaagt de beschikbaarheid van alcohol tegen een te lage prijs. Vooral bij consumenten die het meeste risico lopen, jongeren en zware drinkers, zijn de effecten positief, zo tonen voorbeelden uit andere landen aan."

Meest gelezen