© Toon Royackers

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Zonhovense raad debatteert stevig over nieuw kunstwerk: “Waarom geen lokale kunstenaars?”

Zonhoven
Meerderheid: Open VLD (14)Oppositie: CD&V-Groen (4), N-VA (3), Zonshoven (3), Vlaams Belang (2), onafhankelijk (1)

Kunstwerk: Het fel bediscussieerde rood-blauwe kunstwerk ‘Room for a Shroom’, aan de Kauwbosstraat achter Bokrijk in Zonhoven, zorgde maandag ook voor een stevig debat op de gemeenteraad. “We zijn niet tegen kunst, maar was er nu echt geen lokale kunstenaar”, vroeg oppositieraadslid Jean-Paul Briers (Vlaams Belang) zich luidop af. Oppositieraadslid Dominic Tholen (CD&V) trok de discussie wat open. “Ik stel me vragen bij de lokale reflex van het huidige bestuur. Waarom geen lokale kunstenaars? Waarom kiezen jullie niet vaker voor lokale ondernemers?” Schepen van cultuur Johan Vanhoyland (Open Vld) herhaalde hoe het kunstwerk tot stand gekomen was. “Enkele Limburgse kunstenaars hadden in de loop van het proces afgehaakt. Zo zijn we bij Serban Ionescu uit New-York uitgekomen.” Hij wees ook naar de vele kunstwerken van lokale artiesten die al op diverse plaatsen in Zonhoven staan. Schepen van Economie Frank Vandebeek (Open Vld) vulde aan dat de gemeente de wet op overheidsopdrachten moet naleven. “Maar we betrekken waar mogelijk steeds de lokale ondernemers.”

180 laadpalen: Raadslid Jean-Paul Briers (Vlaams Belang) vroeg welke overeenkomsten Zonhoven heeft om laadpalen voor elektrische wagens te installeren. “En volgen die wel voldoende de evolutie van de dalende prijzen op de energiemarkt?” Schepen Frederick Vandeput (Open Vld) maakte daarop een ambitieus plan bekend: “We willen tegen 2030 in totaal 180 laadpalen installeren in onze gemeente. Dit voorjaar komen er trouwens al zes bij in het dorpshart, en nog één op de Halveweg. Door een groeiend aanbod en concurrentie, zullen ook de prijzen competitief blijven.”

Fraters: Begin maart overleed Frater Leonardus-Pol Spreuwers. De laatste frater van de orde van Tilburg, verdwijnt daarmee na honderd jaar uit Zonhoven. “Ze hebben hier het lager én het middelbaar onderwijs gesticht. Ze stonden aan de wieg van de Chiro, zangkoren en sportverenigingen”, haalde oppositieraadslid Dominic Tholen (CD&V) aan. “Zouden we als gemeente Zonhoven dit niet op een gepaste wijze herdenken, met een monument of standbeeld of met een straatnaam?” Schepen Johan Vanhoyland (Open VLD) vond dat een prima voorstel. “Ten gepaste tijden, kunnen we daar zeker iets mee doen.” (toro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer