De Hoge Gezondheidsraad adviseert onder meer om de minimumleeftijd voor alcohol op te trekken naar 18 jaar.© Belga Image

Hoge Gezondheidsraad wil fors strenger optreden tegen alcohol, maar krijgt ook kritiek

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om de wetgeving rond alcohol nog verder te verstrengen, omdat de voorstellen uit het wetsontwerp van eerder deze maand volgens hen niet ver genoeg gaan. Zo willen ze onder andere de minimumleeftijd optrekken naar 18 jaar. Maar er komt ook kritiek op het advies.

Renzo Vangenechten

Dat alcohol – vooral voor jongeren – schadelijk is, wisten we al langer dan vandaag. Om die reden legt de Hoge Gezondheidsraad vandaag een nieuw advies op dat nog verder gaat dan het wetsontwerp dat twee weken geleden in de kamer werd goedgekeurd. Dat wetsontwerp verbiedt onder andere alcoholreclame voor en na programma’s voor minderjarigen en legt de verkoop van alcohol aan banden tussen 22 uur en 7 uur in snelwegwinkels en automaten. Toch zijn niet alle experts binnen de Hoge Gezondheidsraad het eens met de nieuwe adviezen.

Verbod op reclame

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is het beter om alle alcoholreclames te schrappen, omdat die – vooral onbewust – mensen aanzetten tot drinken. Enkele concrete voorbeelden die hierbij gegeven worden zijn sportwedstrijden of product placement. Zolang alcoholreclame nog wel is toegelaten, moeten er beperkingen komen naar volume en inhoud. Daarnaast pleit men ook voor waarschuwingen bij de reclames, die zowel de fysieke als mentale effecten van alcohol belichten.

(Lees verder onder de foto)

Volgens de raad is het beter om alle alcoholreclames te schrappen.© Wim Daneels (WDK)

Niet enkel in reclame, maar ook op de etikettering pleit de Hoge Gezondheidsraad voor strengere regels. Op het etiket moet duidelijk vermeldt staan uit hoeveel standaardglazen een verpakking bestaat, wat de minimumleeftijd is voor het drankje en er moet een verwijzing zijn naar een website met wetenschappelijke informatie en doorverwijzing naar professionele hulp.

Minimumleeftijd naar 18 jaar

Een van de opvallendste zaken die in het wetsontwerp ontbrak, was de verhoging van de minimumleeftijd voor alle alcohol naar 18 jaar, iets wat de Hoge Gezondheidsraad nu opnieuw adviseert. Het alcoholgebruik bij jongeren nam volgens de raad de afgelopen jaren duidelijk af. Toch worden de eerste pintjes of wijntjes al gedronken rond de leeftijd van 14-15 jaar en is bingedrinken, veel drinken in korte tijd, nog steeds populair bij Belgische jongeren.

Dit voorstel wordt onderbouwd door onder andere de positieve gezondheidseffecten van zo’n leeftijdsverhoging en het draagvlak van de Belgische bevolking. Aan Vlaamse kant gaat het om 77,5 procent en aan Waalse kant om 68 procent. Daarnaast vraagt de Hoge Gezondheidsraad om een strengere handhaving op de wetgeving rond verkoop van alcohol aan minderjarigen, een minimumprijs per standaardglas en het stoppen van promoties en kortingen geven.

De raad vraagt ook om een minimumprijs per alcoholeenheid (MUP) in te voeren, zoals in Schotland. Met een minimumprijs zouden de allergoedkoopste prijzen maal drie gaan.

(Lees verder onder de foto)

De Hoge Gezondheidsraad adviseert een optrekking van de minimumleeftijd voor alle alcohol naar 18 jaar.© Belga Image

Kritiek

De adviezen zijn verregaand, en dat heeft volgens voedingsdeskundige en epidemioloog Patrick Mullie (VUB) onder andere te maken met het feit dat de samenstelling van de werkgroep niet divers genoeg was. Deze bestond voor de helft uit psychiaters en psychologen en voor een kwart uit mensen actief in de verslavingszorg. Daardoor heeft drie vierde al een negatief vooroordeel over alcohol, stelt de voedingsdeskundige.

Mullie is een van de meer dan 450 experts die zetelen in de Hoge Gezondheidsraad. Volgens hem sloten bij dit debat 22 experts aan tafel en hadden slechts twee daarvan het adviesrapport gelezen, maar werd het met spoed goedgekeurd zonder bereidheid om de bijdrage van experten mee te nemen. Tot slot wijst Mullie ook nog op het gebruik van bronnen die niet altijd even kritisch zijn, zoals de enquête in het kader van Tournée Minérale die uitmaakt hoe “de Belg” minder alcohol drinkt tijdens deze actie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer