Ook ex-minister Philippe De Backer stiekem gefilmd door privédetectives in opdracht van Medista: "Ik ben gedegouteerd"

Voormalig minister Philippe De Backer is stiekem gefilmd door privédetectives die werkten in opdracht van vaccinverdeler Medista. Dat schrijven l'Avenir en Het Laatste Nieuws, en bevestigt De Backer aan onze redactie. Medista probeert al jaren aan te tonen dat het onterecht een vaccincontract van de overheid zou hebben verloren en schakelde daarvoor privédetectives in. 

Als medisch logistiek bedrijf verdeelde Medista tijdens de coronapandemie vaccins in België en beheerde de medische stock. Maar die overheidsopdracht ging in de loop van 2022 naar een concurrent, de internationale speler Movianto. Volgens Medista maakte de overheid fouten door het contract aan hun concurrent te geven. 

Om dat aan te tonen liet Medista een ambtenaar en een topman van hun concurrent heimelijk filmen. Onze redactie maakte een uitgebreide analyse van die gesprekken. Daarnaast werden ook twee consultants van de overheid benaderd door de detectives, en Medista nam ook telefoongesprekken op met de voorzitter van de FOD Volksgezondheid. En vandaag blijkt dat ook ex-minister Philippe De Backer is benaderd. 

Vals sollicitatiegesprek

De Backer is nu actief in de investeringswereld binnen de gezondheidssector. In die rol werd hij benaderd door een fictief Amerikaans bedrijf. "Ze wilden advies inwinnen bij mij, waarmee ze verschillende Zuid-Amerikaanse regeringen zouden helpen om zich voor te bereiden op een pandemie", zegt De Backer. Het fictieve Amerikaanse bedrijf bood De Backer daarvoor een job als consultant aan.

Uiteindelijk kwam het tot 3 gesprekken met de voormalige minister, die tijdens de pandemie instond voor de taskforce Covid-19. De Backer reisde onder andere af naar Londen voor een vals sollicitatiegesprek. Dat is dezelfde werkwijze die de privédetectives ook toepasten bij de concurrent van Medista. 

Ik ken het dossier niet en ik ben ook niet in staat om erover te oordelen

Philippe De Backer, voormalig federaal minister voor Open VLD

Tijdens het gesprek kreeg De Backer vragen over zijn samenwerking met Medista, tijdens zijn periode als minister. Ook vandaag zegt De Backer dat hij "altijd goed heeft samengewerkt" met het bedrijf. "Blijkbaar zijn de problemen begonnen na mijn vertrek, in oktober 2020." 

De Backer kreeg van de privédetectives ook vragen over de overstap van Medista naar hun concurrent, Movianto. Tijdens het gesprek zou De Backer gezegd hebben dat huidig minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) "slecht geadviseerd" was toen hij overstapte op Movianto. Onze redactie kon de opnames van de gesprekken met De Backer (nog) niet zelf inkijken, maar Medista citeert eruit in een persbericht. 

De Backer overweegt juridische stappen

De Backer zegt vandaag dat hij tijdens de gesprekken "speculeerde" over de mogelijke impact van zo'n overstap. "Ik ken het dossier niet en ik ben ook niet in staat om erover te oordelen. Uiteraard is zo'n overstap, zeker in crisistijden, altijd een moeilijke beslissing", zegt de ex-minister.

De Backer noemt de werkwijze van Medista "degoutant". "Ik voel me geschandaliseerd", zegt hij. De voormalige minister zal nu bekijken of hij juridische stappen onderneemt omwille van de reputatieschade en had al contact met een advocaat.  

Medista reageert dat het privédetectivebureau zelf besliste om Philippe De Backer te contacteren. Vandaag wordt in het federaal parlement een vooronderzoek voorgesteld over de zaak-Medista, dat de diensten van Volksgezondheid lieten uitvoeren.

Meest gelezen