© RR

Zes jaar cel voor pedofiele imam die in moskee 10-jarige jongen verkrachtte: man kort na zitting opgepakt

ANTWERPEN -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft imam Ibrahim B. (49) veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank, wegens zedenfeiten met minderjarigen. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij een jongen van 10 anaal heeft verkracht. De imam werd ook veroordeeld voor de aanranding van een 13-jarige jongen. De imam was niet aanwezig bij de uitspraak. Hij werd kort na de zitting thuis opgepakt door de Antwerpse politie.

Joris van der Aa

De feiten vonden plaats in februari 2022, in het privévertrek van de imam in de moskee van de vzw El Imaan, in de Lange Kievitstraat. De man nam een 10-jarige jongen apart en verkrachtte hem anaal. Daarna zou hij hem geld uit een offerblok hebben aangeboden om hem te doen zwijgen. De jongen vertelde zijn verhaal eerst aan zijn broers, die hun vader verwittigden. De ouders van het slachtoffer besloten om aangifte tegen de imam te doen, ook al waren ze bevriend met hem.

De beklaagde werd verhoord en ontkende. Hij beweerde dat hij erectieproblemen had, waardoor hij al meer dan een jaar niet was kunnen klaarkomen. Op zijn gewaad en een tapijt in zijn privévertrek werden echter spermasporen gevonden. Zijn DNA werd ook aangetroffen op de onderbroek van de jongen en op de kap van diens trui.

De imam beweerde dat hij een zuiveringsritueel bij de jongen had uitgevoerd, waarbij hij zijn hoofd had vastgenomen, Koranverzen had voorgelezen en had geblazen. Wellicht was zijn DNA zo op de kap beland. De imam beweerde ook dat hij geregeld dutjes deed op het tapijt en dat hij dan onbewust zaadlozingen zou hebben gehad.

Tweede slachtoffer

Tijdens het onderzoek kwam er nog een tweede slachtoffer naar voren. In 2019 vergreep de geestelijke zich aan een 13-jarige jongen die zich wist te ontworstelen aan de imam toen die zijn onderbroek probeerde uit te trekken.

De imam hield voor de rechtbank vol dat hij het slachtoffer is van een complot, maar volgens de rechtbank zijn er geen elementen die daarop wijzen. Integendeel, volgens de rechtbank bevestigen de objectieve elementen de verklaringen van de slachtoffers.

De rechtbank veroordeelt de imam tot zes jaar effectieve gevangenisstraf en ontzet hem voor tien jaar uit zijn politieke en burgerlijke rechten. De rechtbank spreekt ook de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank uit voor een termijn van tien jaar. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de man, omdat er aanwijzingen zijn dat hij zijn vrouw in België zou verlaten om naar zijn vrouw in Marokko te reizen. De imam werd in de loop van dinsdag dan ook opgepakt in zijn woning in Antwerpen.(vdaa)

LEES OOK. Zes jaar cel geëist tegen imam voor seksueel misbruik van twee jongens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen