Archiefbeeld - Een poema wandelt rond in de buurt van Los Angeles. Dit is niet de poema die de twee broers heeft aangevallen.
Foto: AP

Poema doodt man in Californië, eerste dodelijke aanval in 20 jaar tijd

Een poema heeft een 21-jarige man gedood in de Amerikaanse staat Californië. Ook zijn 18-jarige broer werd zwaar toegetakeld door het dier. Het is het eerste dodelijke incident met een poema in Californië in 20 jaar tijd.

In Californië is een uitje van twee broers op dramatische wijze afgelopen. Taylen Brooks (21) en Wyatt Brooks (18) waren langs een onverharde weg in Georgetown op zoek naar hertengeweien toen ze een poema opmerkten.  

De broers hebben nog geprobeerd om de poema weg te jagen door zich groot te maken, te schreeuwen en door er een rugzak naar te gooien. Tevergeefs, want het dier liet zich niet afschrikken en besprong het duo.

De poema beet de 21-jarige Taylen Brooks in de nek, hij overleed ter plaatse. Zijn jongere broer Wyatt Brooks slaagde erin om te ontsnappen en de hulpdiensten te bellen. Hij liep bij de aanval "ernstige snijwonden aan het gezicht" op, maar verkeert niet in levensgevaar.

Na een korte zoektocht troffen agenten de poema aan naast het lichaam van Taylen. Pas na enkele waarschuwingsschoten droop het dier af. Medewerkers van het Californische agentschap voor faunabeheer schoten de poema later op de dag dood. Het kadaver werd naar een forensisch laboratorium gebracht voor onderzoek.

Zeldzame aanval

Het is de eerste dodelijke poema-aanval in de staat Californië sinds 2004. Toen kwam een fietser om het leven nadat hij werd aangevallen in een park in Orange County, ten zuiden van de stad Los Angeles.

Poema's leven in Midden- en Zuid-Amerika en in het westen van Noord-Amerika. Het liefst blijven ze uit de buurt van mensen, aanvallen zijn dan ook zeldzaam. Maar de verstedelijking verkleint de natuurlijke habitat van de poema, waardoor poema en mens elkaar vaker tegenkomen. 

Meest gelezen