Jasper Jacobs

Vandenbroucke start tuchtprocedure tegen ambtenaar die boekje te buiten ging in zaak-Medista en dient klacht in rond geheime opnames door bedrijf

Een ambtenaar van de overheidsdienst Volksgezondheid maakte fouten tijdens en na de vergunning van een overheidscontract rond vaccins. Dat blijkt uit een eerste analyse van de Federale Interne Audit. Het vaccinbedrijf Medista probeert al jaren aan te tonen dat het onterecht dat vaccincontract verloor. Minister Vandenbroucke start een tuchtprocedure tegen de ambtenaar en zal info overmaken aan het parket. Tegelijk dient Vandenbroucke een klacht in bij de onderzoeksrechter over geheime opnames die Medista liet maken.

De ambtenaar in kwestie was verantwoordelijk om een bedrijf te zoeken dat vaccins kon verdelen en de medische stock kon beheren voor de federale overheid. In het begin van de coronapandemie deed Medista dat, een medisch logistiek bedrijf met een hoofdzetel in Zaventem.

In juni 2022 ging het contract naar een concurrent van Medista, het internationale bedrijf Movianto. Movianto was vooral goedkoper dan Medista. Medista vindt echter dat het onterecht het contract verloor en ongelijk behandeld werd, in vergelijking met hun concurrent. 

Advocaat aangeraden aan concurrent

Uit een eerste analyse van de Federale Interne Audit (FIA) blijkt dat de leidende ambtenaar op het dossier een aantal fouten maakte. Zo heeft de ambtenaar tijdens het onderzoek van de FIA zelf aangegeven dat ze een advocaat aanraadde aan Movianto, de concurrent die uiteindelijk het contract kreeg.

De ambtenaar contacteerde daarvoor Deloitte Legal, die mee hadden geholpen om de voorwaarden voor het overheidscontract rond vaccins op te stellen. Het contract dat dus uiteindelijk naar Movianto ging. Deloitte, die vaak samenwerken met de FOD Volksgezondheid, gaven een naam van een advocaat door aan de ambtenaar, die daarop Movianto inlichtte.  

Volgens de FIA beging de ambtenaar daar minstens een deontologische fout, maar moet er onderzocht worden of er ook sprake is van "passieve openbare corruptie". De auditdienst ziet voorlopig geen aanwijzingen van kwade wil. Door de advocaat aan te raden aan Movianto, lijkt het wel dat Medista en Movianto ongelijk behandeld zijn tijdens de procedure om het overheidscontract te verlenen. 

Ook klacht tegen Medista

Medista en de diensten van Vandenbroucke zijn al jaren in een conflict verwikkeld. Onder andere over betwiste facturen lopen er nog verschillende procedures voor de rechtbank. 

Omdat Medista probeerde te bewijzen dat hun concurrent zou zijn voorgetrokken tijdens de procedure rond het vaccincontract, schakelde het bedrijf privédetectives in. Die maakten stiekem opnames van de leidende ambtenaar, een topman van concurrent Movianto, benaderden twee consultants en, zo bleek vandaag, ook ex-minister Philippe De Backer.

Daarover zal Vandenbroucke nu klacht met burgerlijke partijstelling indienen bij de onderzoeksrechter. Daartoe had de federale interne auditdienst ook geadviseerd, omdat er mogelijk sprake is van "afpersing".

Nog andere problemen

De federale interne auditdienst heeft nog een aantal pijnpunten aangeduid in het dossier. Tijdens de gesprekken met de privédetectives deed de leidende ambtenaar een aantal uitspraken die de "financiële belangen van de overheidsdienst waarin ze te werk gesteld is, kunnen schaden". De ambtenaar had zich van die commentaar moeten "onthouden" en beging daarmee een deontologische fout.

Tot slot zegt de FIA dat de overheidsdienst Volksgezondheid "tekortgeschoten" is in het beschermen van facturatiegegevens van Medista. Mogelijk had een medewerker van Movianto via de overheidsdienst Volksgezondheid inzage in die gegevens van Medista. Op een aantal andere punten zag de federale interne auditdienst geen probleem.

Tuchtprocedure

Minister Vandenbroucke start een tuchtprocedure tegen de ambtenaar in kwestie. Hij zal ook informatie overmaken aan het parket over enkele probleempunten die de interne auditdienst zag. 

De oppositie in de Kamer vraagt bij monde van de N-VA opnieuw dat Vandenbroucke opstapt. Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) spreekt van "duidelijke malversaties" en wijst erop dat het FIA enkel "intern" zaken mag onderzoeken bij de federale overheid. Het klopt dat de auditdienst bijvoorbeeld geen interviews kon afnemen met een concurrent van Medista. Medista zelf concludeert uit het rapport van de FIA dat de minister "nalatig" is geweest.

Meest gelezen