Belgische oplichter op opsporingslijst van Interpol

Interpol verspreidt een ‘red notice’ voor de Belg Olivier Uyttersprot (57). Dat wil zeggen dat hij internationaal wordt opgespoord. De Brusselaar wordt onder meer gezocht voor grootschalige oplichting en computerfraude.

Thierry Goeman

Meestal zijn het moordenaars, verkrachters of verdachten van kindermisbruik en andere zware feiten die zo een ‘red notice’ achter hun naam krijgen. Soms ook onverbeterlijke criminelen die gezocht worden in gerechtelijke onderzoeken.

Olivier Uyttersprot is er zo eentje. De eerste klachten tegen hem dateren al van jaren geleden, en sindsdien stopte het niet. Het opsporingsbericht is door de federale politie overgemaakt aan Interpol en geldt als een soort van waarschuwing voor wie zaken met hem zou willen doen. Want of het nu om een fiets verkopen via het internet gaat of om grotere deals, de kans is groot dat je er bedrogen uit komt. Al komt het opsporingsbericht er vooral om tips te krijgen die kunnen leiden naar de verdwenen man.

Uyttersprot komt uit Elsene, is 57 jaar, heeft de Belgische nationaliteit en is Franstalig. Of hij momenteel nog in ons land verblijft, is onwaarschijnlijk. Vandaar dat hij nu internationaal wordt gezocht.

Vervalsingen en fraude

Uyttersprot staat gekend voor allerlei vormen van oplichting en wordt nu officieel gezocht voor vervalsing en gebruik van vervalsingen, voor fraude, computergerelateerde vervalsing, computerfraude en schending van vertrouwen.

Op de vraag waarom hij dan niet op de Belgische ‘Most Wanted’-lijst staat, zegt An Berger van de federale politie dat “de Belgische ‘Most Wanted’ een lijst is van de door ons land meest gezochte – en doorgaans al veroordeelde – criminelen. Er staan rond de twintig namen op, meestal van mensen die zware gevangenisstraffen proberen te ontlopen. Maar hoewel Uyttersprot niet op de lijst staat, wordt hij uiteraard wel door de Belgische politiediensten gezocht.”

De ‘red notice’ houdt in dat de politiedienst in het land waar hij gevat zou worden, hem moet vasthouden met het oog op een uitleveringsprocedure aan ons land.

Wie weet waar Olivier Uyttersprot zich bevindt, kan best contact opnemen met de politie op het gratis nummer 0800/30 300.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer