Stralend lenteweer moeten we nog niet meteen verwachten: begin van paasvakantie wordt zacht maar wisselvallig

De kans is klein dat de paaseitjes zondag smelten in de zon. Het paasweekend en ook de eerste helft van de paasvakantie moeten we nog geen schitterende weer verwachten. Het wordt eerder wisselvallig tot licht wisselvallig, zegt het KMI. Maar wel zacht, met temperaturen tot 17 graden.

Thierry Goeman

“Van stralend lenteweer is er nog geen sprake”, zegt weerman David Dehenauw. Al houdt hij wel nog een kleine slag om de arm, want de verschillende weermodellen zijn nog onzeker. Lokaal zal de zon wel af en toe doorbreken komend weekend, maar zoals de voorspellingen nu zijn wordt het paasweekend vooral bewolkt met kans op af en toe een bui. “Het blijft wel zacht met temperaturen van 14 tot 17 graden”, zegt Dehenauw.

Ideaal weer voor de renners van de Ronde van Vlaanderen, dat wel. Al vergroot in de namiddag de kans op buien vanuit het westen.

“De wind zal licht tot matig uit het zuiden tot het zuidoosten waaien, maar renners en toeschouwers moeten zeker geen extremen verwachten. De kans dat het heel de dag droog blijft, is klein. Maar maartse buiten of aprilse grillen met hagel bijvoorbeeld, moeten we niet vrezen. Daarvoor is het te zacht”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

De eerste week van de paasvakantie ziet er ook al niet schitterend uit. “Het wordt dan wel weer wat frisser met temperaturen van 12 tot 14 graden, wat nog altijd goed is voor de tijd van het jaar.” Maar weerman David Dehenauw ziet ook voor de eerste helft van de paasvakantie nog geen stralend lentweer.

(Lees verder onder de foto)

De kans is klein dat paaseitjes zullen smelten in de zon© Belga

En ook de voorspellingen van het KMI voor de komende 14 dagen ogen niet zo fraai. Het blijft eerst wisselvallig met nu en dan regen of een bui. De maxima in het centrum schommelen doorgaans tussen 10 en 12 graden.

Wie met vakantie gaat naar Zuid-Italië, Turkije of de Balkanlanden, heeft meer geluk. Daar wordt het volgens Nicolas Roose zomers warm met temperaturen die richting 25 tot zelfs 30 graden kunnen stijgen. In Spanje en Portugal wordt eerder wisselvallig weer voorspeld, al zal het in het zuiden nog wel meevallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen