Foto: AP

Rivierloods over scheepsongeluk in Baltimore: "Lijkt erop dat het schip dood, stuurloos was"

Het schip dat een pijler van een belangrijke brug in de Amerikaanse stad Baltimore raakte, was kort daarvoor stuurloos geraakt en stuurde een noodsignaal uit. Dat besluit ook rivierloods Bart Gonnissen op basis van de spectaculaire beelden, waarop te zien is hoe de brug instortte.

"De bemanning van het stuurloze schip was gelukkig nog in staat om een 'mayday' af te kondigen voor het tegen de Francis Scott Key Bridge botste, waardoor de autoriteiten het verkeer dat op weg was naar de brug, konden tegenhouden", zegt Wes Moore, de gouverneur van de staat Maryland. "We zijn dankbaar dat er tussen de 'mayday' en de instorting ambtenaren waren die het verkeer konden tegenhouden zodat er niet nog meer auto's op de brug kwamen."

Maar helaas kon niet iedereen op tijd gewaarschuwd worden. De hulpdiensten konden intussen 2 mensen uit het water vissen, maar volgens een woordvoerder van de brandweer van Baltimore zijn er nog zeker 6 vermisten. Onder hen arbeiders die op de brug aan het werk waren. 

Black-out

Bart Gonnissen heeft de beelden van het ongeluk bekeken. Hij is al 17 jaar rivierloods op de Schelde. "We zien op die beelden dat de lichten op het schip een aantal keer aan en uit gaan. Dat wijst op een black-out of een technisch falen aan boord", vertelt Gonnissen in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Het lijkt erop dat het schip volledig de voortstuwing is verloren en zo onbestuurbaar werd. We noemen dat een dood schip, het is als het ware een drijvend karkas."

Beluister: het gesprek met rivierloods Bart Gonnissen

Vlak voor het schip tegen de brug botste, was er zwarte rook te zien. Dat wijst op een grote verandering die van de machinekracht van het schip gevraagd wordt, legt Gonnissen uit. "Ik denk dat ze na de black-out opnieuw even machinekracht hadden, en dat de loods toen alles van het schip heeft gevraagd om achteruit te varen, of net bij te sturen om nog onder de brug te varen. Dat is helaas mislukt."

Bekijk: de spectaculaire beelden van de instorting van de brug.

Videospeler inladen...

Machteloos

"Je kan dan wel alles uit de kast halen als loods, maar je bent ook maar een mens. Soms loopt het gewoon mis", zegt Gonnissen. "Het schip zat in een heel nauwe vaargeul, dus er was weinig speelruimte voor de loods. Het enige wat hij kon doen, was zo goed mogelijk onder de brug proberen te varen. Een andere optie was misschien om het schip uit de vaargeul aan de grond te zetten en dus te laten stranden. Maar het is moeilijk om die afweging te maken."

Ook de trage snelheid waarmee het schip zich voortbewoog, kon de Dali niet redden. "Je vaart met een gigantische massa rond. Een schip van 300 meter lang, kan je niet op één-twee-drie laten stoppen. Voor een noodstop heb je al gemakkelijk anderhalve kilometer nodig."

De zwarte doos van het schip moet voor uitsluitsel zorgen. "Men zal het schip daarvoor wel eerst naar de kade slepen. De bemanning blijft intussen aan boord, want er is voorlopig geen gevaar dat het schip zou zinken. Ze zullen de evacuatie zo mee coördineren met de kustwacht."

Meest gelezen