Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) zal zich verdedigen voor de rechter.

Burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd moet voor rechter verschijnen voor belangenvermenging

Het parket heeft burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd (Open VLD) , voor de rechter gedaagd. Vanderjeugd wordt beschuldigd van belangenvermenging. Hij zou zijn voorkennis en macht als burgemeester gebruikt hebben om huizen en grond te verkopen of aan te kopen met extra winst.  Vanderjeugd blijft zeggen dat hij onschuldig is.

Het onderzoek naar mogelijk belangenvermenging van burgemeester Francesco Vanderjeugd is na 2,5 jaar afgerond. Het parket heeft voldoende aanwijzingen om Vanderjeugd voor de rechter te brengen.

Hij zou als burgemeester 2 huizen gekocht hebben in zijn eigen gemeente Staden, terwijl hij wist dat ze in waarde zouden stijgen. Op die locatie had de gemeente een vergunning ontvangen voor bouwproject Kapelleriehof.

Vanderjeugd had toen voor de andere potentiële kopers weet van het project. Daarnaast is het mogelijk dat Vanderjeugd zijn voorkennis als burgemeester gebruikt heeft bij de aan- en verkoop van bouwgrond.

Dubbel gevoel bij Vanderjeugd

"Aan de ene kant ben ik blij dat ik na 2,5 jaar eindelijk eens weet waar ik sta", reageert Vanderjeugd. "Want dat is toch wel een behoorlijk iets wat boven het hoofd hangt. Ik blijf met de hand op het hart herhalen dat ik steeds gehandeld heb in eer en geweten."

"Ik blijf er rotsvast van overtuigd dat ik onschuldig ben. Anderzijds geeft dit mij nu de mogelijkheid om mijn dossier in te kijken en mijn verdediging voor te bereiden. Ik ga voluit voor de vrijspraak."

Wij vragen de burgemeester om een stap opzij te zetten

Jan Depla, gemeenteraadslid voor oppositiepartij N-VA

Oppositie is niet verrast

"Als gemeenteraadslid mochten wij het dossier van Audit Vlaanderen inkijken, en het verwondert ons niet dat dit voor de rechtbank komt", reageert Ludwig Willaert van CD&V. "Wij hebben het volste vertrouwen in de uitspraak van de rechtbank. En afhankelijk daarvan moeten er de nodige gevolgen aan gekoppeld worden", zegt hij. CD&V wacht dus het onderzoek af. 

"Eerlijk gezegd zijn wij toch wat geschrokken", zegt Jan Depla van N-VA. "Gezien de huidige ontwikkelingen roepen wij de burgemeester op om voorlopig zelf een stap opzij te zetten tot er een uitspraak is. We vinden dit signaal belangrijk omdat we willen dat mensen het vertrouwen in de politiek behouden. Na de uitspraak zien we wel verder wat de conclusie is."

 

Meest gelezen