© RBFA

VIDEO. Foutje van Stroeykens breekt Belgische beloften zuur op: U21 gaan in extremis onderuit in Spanje

De Belgische voetbalbeloften hebben dinsdagavond met 1-0 verloren van Spanje in hun zevende wedstrijd in groep B van de kwalificatiecampagne voor het EK U21 van 2025 in Slovakije.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Invaller Mateo Joseph maakte na 87 minuten het enige doelpunt in Almeria. Hij tikte van dichtbij een voorzet van Javi Guerra - na een slechte pass van Mario Stroeykens - voorbij Maarten Vandevoordt. Die had zich halfweg de tweede helft al eens moeten omdraaien, maar een doelpunt van Diego Lopez werd afgekeurd. Zowel voor als na de rust toonde de goalie van KRC Genk zijn kwaliteiten met een aantal knappe reddingen. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kanarie Mathias Delorge mocht een half uur invallen op het middenveld. Zijn STVV-ploegmaat Jarne Steuckers, die donderdag nog trefzeker was tegen Malta, deed dat in minuut 78. Matte Smets bleef op de bank gekluisterd en wacht nog op zijn eerste cap als belofte-international.

Met 13 punten uit zeven matchen staat het team van bondscoach Gill Swerts voorlopig derde, achter leider Spanje (16 op 18) en Schotland (13 op 18). Hongarije won dinsdag met 0-3 in Kazachstan en is vierde met 10 op 21. Dan volgen Kazachstan (3 op 18) en Malta (0 op 18).

Op 10 september spelen de Belgische beloften hun volgende wedstrijd in Kazachstan. 

De negen groepswinnaars stoten door naar de eindronde, alsook de drie beste tweedes. De zes andere nummers twee maken nog kans via barrages.

Uitgeschakelde U19 sluit af met winst tegen Nederland

De Belgische nationale ploeg voor spelers tot 19 jaar heeft dinsdag op de derde en laatste speeldag in de eliteronde, de laatste kwalificatiefase voor het EK van komende zomer in Noord-Ierland (15-28 juli), met 3-2 gewonnen van Nederland. Het ticket voor het Europees kampioenschap gaat naar groepswinnaar Frankrijk.

Het team van bondscoach Wesley Sonck verloor vorige week op het minitoernooi in Nederland met 2-0 van Frankrijk (in Assen) en versloeg aansluitend Litouwen met dezelfde cijfers (in Veendam). Tijdens de slotwedstrijd (opnieuw in Veendam), zonder inzet, kwam Nederland op voorsprong langs van Jason van Duiven (40.), maar Arthur Piedfort maakte nog voor de rust gelijk (45.+6). Na de pauze zette Kobe Corbanie (57.) de Belgen op 2-1. Jaden Slory (69.) maakte gelijk maar Ayanda Sishuba (83) bezorgde België alsnog de winst.

Enkel de zeven groepswinnaars scharen zich bij gastland Noord-Ierland, dat als organisator automatisch zeker is van deelname aan het EK. In groep 2 is dat Frankrijk, dat naast België ook Nederland (0-1) klopte. De afsluiter van Les Bleus tegen Litouwen (2-0-verlies) was er een voor de statistieken.