Bart De Pauw reageert op heisa om documentaire ‘Het proces dat niemand wou’: “Ik leef al jaren met schaamte en spijt”

Televisiemaker Bart De Pauw heeft op Instagram gereageerd op de commotie die is ontstaan nadat VRT-CEO Frederik Delaplace had besloten om de documentaire ‘Het proces dat niemand wou’ eerst niet en later toch wel uit te zenden. “Ik leef al jaren met de schaamte en de spijt van wat ik gedaan heb”, schrijft De Pauw in een bericht op sociale media, maar ook: “Wanneer is genoeg genoeg?”

mts

“Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen kan ik niet anders dan ook mijn stem te laten horen. Ik heb zeven jaar lang gezwegen, alle interviews geweigerd, ik heb het proces in de rechtszaal willen voeren en niet in de media”, opent De Pauw zijn schriftelijke verklaring op Instagram.

Volgens televisiemaker heeft hij in de rechtszaal zijn excuses overgemaakt aan de vrouwen die hem beschuldigden van belaging en elektronische overlast, maar kwamen die excuses niet oprecht over en werden ze daarom niet aanvaard. Zelf beweert De Pauw dat hij zich ten volle bewust is van het leed dat hij heeft berokkend. “Ik heb daar spijt van, maar dat is niet zo overgekomen. Zo is de indruk ontstaan dat ik nooit mijn excuses heb aangeboden of geen schuldinzicht had. Dat is moeilijk om telkens weer te lezen, want dat heb ik wel degelijk. Ik leef al jaren met de schaamte en spijt van wat ik heb gedaan”, aldus De Pauw.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Pauw erkent dat hij een onderhoud met VRT-CEO Frederik Delaplace heeft aangevraagd, nadat hij enkele maanden geleden te horen had gekregen dat de VRT de driedelige documentaire zou uitzenden op Canvas. De Pauw maakte daarbij naar eigen zeggen kenbaar dat hij op zoek was naar “een manier om mijn verhaal te vertellen, niet om het proces opnieuw te voeren maar in de hoop als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets nieuws toe te voegen aan de #MeToo-discussie. Ik had ook gehoopt dat de bagger die de vrouwen over zich heen zou krijgen daarmee zou stoppen.”

Publieke schandpaal

De Pauw bevestigt ook dat hij meerdere ontmoetingen heeft gehad met Delaplace en VRT-contentdirecteur Ricus Jansegers. Volgens de tv-maker wilden de VRT-bazen ook documentairemaakster Tess Uytterhoeven betrekken bij de gesprekken om “een constructief kader te creëren”. “Het enige wat ik gevraagd heb is, als de reeks zou worden uitgezonden, de zaken die feitelijk onjuist waren eruit te halen”, zegt De Pauw. Het gaat volgens hem om zaken die niet overeenstemmen met verklaringen in het onderzoek, met het vonnis en met de framing van zijn vrouw Inès. Delaplace en Jansegers hadden volgens De Pauw begrip voor dat verzoek.

Het voormalige VRT-gezicht lijkt er erin te berusten dat de documentaire nu toch zal worden uitgezonden, maar hoopt dat er na de uitzending ruimte zal zijn om de zaak te laten rusten. “De reeks wordt nu voor het grote publiek uitgezonden bijna zeven jaar na het uitbarsten van deze zaak. Ikzelf, maar ook mijn vrouw en kinderen, mijn familie, kunnen niet anders dan deze publieke schandpaal op de VRT de komende drie weken wederom ondergaan. Maar mogen we dan hopen dat ik mijn straf heb uitgezeten en focussen op de toekomst? Wanneer is genoeg genoeg?” vraagt De Pauw zich af.

Grote inschattingsfout

Ter herinnering: VRT-baas Delaplace besloot vorige week om de documentaire Het proces dat niemand wou voorlopig niet uit te zenden. Hij deed dat omdat er excuses van de tv-maker op til zouden zijn. Die beslissing lokte een storm van kritiek uit en dinsdag liet de VRT weten dat de docu toch zou worden uitgezonden, en wel vanaf woensdag 27 april. In een mededeling was sprake van een “grote inschattingsfout”. De vakbonden bij de VRT houden Delaplace persoonlijk en niet de openbare omroep als geheel verantwoordelijk voor de heisa.

Ook buiten de Reyerslaan leidde de beslissing van Delaplace tot grote ophef. Op één avond ondertekenden tweehonderd mensen uit de cultuursector een scherpe open brief aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Dinsdagmiddag waren het er al meer dan zeshonderd. Onder hen actrices als Maaike Neuville en Hilde Van Mieghem, acteurs als Mathias Sercu en Josse De Pauw, tv-makers, scenaristen en regisseurs als Stijn Coninx en Michael R. Roskam. Zelfs VRT-gezichten Fien Germijns, Siska Schoeters en Francisco Schuster scharen zich openlijk achter dezelfde boodschap.

Ook de politiek reageert scherp op de demarche van Delaplace, die wellicht nog tekst en uitleg zal moeten geven in het Vlaams Parlement. Meyrem Almaci (Groen) vraagt een onderhoud, Katia Segers (Vooruit) overweegt hetzelfde. Ook bij de meerderheidspartijen willen verschillende mensen de topman graag spreken. Mediaminister Dalle (CD&V) bleef spaarzaam met commentaar, maar op X noemt hij het ­uitzenden van de docu de “juiste beslissing”.

De driedelige documentaire ‘Het ­proces dat niemand wou’ wordt vanaf vanavond om 21.20 uur uitgezonden op VRT Canvas. Aflevering telkens op woensdag. De reeks is ook al te bekijken op Streamz.

De zaak-Bart De Pauw

- Bart De Pauw stond twintig jaar lang aan de top van de televisiewereld, tot hij in opspraak kwam.

- Van stiekem een gesprek opnemen tot een verdacht Twitter-profiel: Bart De Pauw koos keer op keer de foute strategie.

- De VRT besliste ‘Het proces dat niemand wou’, de docu over de zaak-Bart De Pauw, niet uit te zenden “om alle kansen te geven aan gesprekken tussen partijen”.

- Het was een “twijfelende” VRT-baas die zwichtte voor “nakende excuses” van Bart De Pauw.

- Of hoe een gesprek tussen Bart De Pauw en de CEO van VRT een nieuwe storm veroorzaakte

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer