Foto: PRE/Philip Reynaers

Bart De Pauw verbreekt na 7 jaar de stilte: "Ik leef al jaren met schaamte en spijt van wat ik gedaan heb"

Voor de eerste keer in 7 jaar tijd heeft tv-maker Bart De Pauw in het openbaar gereageerd op zijn veroordeling voor belaging en elektronische overlast. "Ik leef al jaren met de schaamte en spijt van wat ik heb gedaan", schrijft hij op Instagram. Hij geeft toe dat hij aan de CEO van de VRT gevraagd heeft om "feitelijke onjuistheden" te schrappen uit de docureeks over de zaak die normaal gezien vorige week zou uitgezonden worden op VRT CANVAS.

In november 2017 barstte de zaak rond de televisiemaker los. Verschillende vrouwen maakten toen melding van grensoverschrijdend gedrag. In 2021 werd De Pauw veroordeeld voor belaging en elektronische overlast.

7 jaar lang hield de televisiemaker de lippen op elkaar, maar na de heisa die afgelopen week ontstond over de beslissing van VRT om een tv-uitzending over de gemediatiseerde zaak uit te stellen, reageert hij nu toch in het openbaar. "Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen kan ik niet anders dan ook mijn stem te laten horen", schrijft Bart De Pauw op Instagram. 

Ik besef ten volle dat ik hen leed heb berokkend en fouten heb gemaakt. Ik heb daar spijt van, maar dat is niet zo overgekomen

Bart De Pauw zegt dat hij wel degelijk spijt heeft van zijn daden

De Pauw betreurt naar eigen zeggen dat de "indruk is ontstaan" dat hij nooit excuses heeft aangeboden aan de slachtoffers. "Ik heb het proces in de rechtszaal willen voeren en niet in de media. Ik heb daar mijn excuses overgemaakt en omdat ze niet oprecht aanvoelden hebben ze (de betrokken vrouwen, red.) ze niet aanvaard."

Nochtans waren die excuses volgens De Pauw oprecht. "Ik besef ten volle dat ik hen leed heb berokkend en fouten heb gemaakt. Ik heb daar spijt van, maar dat is niet zo overgekomen (...) Ik leef al jaren met de schaamte en spijt van wat ik gedaan heb."

Onderhoud met Frederik Delaplace

Programmamaker Tess Uytterhoeven maakte een driedelige docureeks over de gemediatiseerde zaak. In 'Het proces dat niemand wou' vertellen 8 vrouwen hun kant van het verhaal. De reeks is sinds eind 2021 te zien op Streamz en zou vorige week voor het eerst te zien zijn op televisie.

Maar VRT liet een dag voor de geplande uitzending weten dat de tv-uitzending van de reeks voor onbepaalde duur werd uitgesteld. CEO Frederik Delaplace verklaarde later dat die beslissing werd genomen omdat "de afgelopen weken gebleken was dat er eindelijk een kans bestaat dat beide partijen in de zaak-De Pauw tot een gesprek kunnen komen". 

Ik heb uitgelegd dat ik sinds enige tijd ook een manier zoek om mijn verhaal te vertellen

Bart De Pauw over zijn gesprek met VRT-baas Frederik Delaplace

De Pauw zegt dat hij enkele maanden geleden te horen kreeg dat VRT de reeks wilde uitzenden op VRT CANVAS. Daarop vroeg hij een onderhoud met VRT-CEO Frederik Delaplace.

"Ik heb uitgelegd dat ik sinds enige tijd ook een manier zoek om mijn verhaal te vertellen, niet om het proces opnieuw te voeren, maar in de hoop om als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets nieuws toe te voegen aan de #metoo-discussie."

De Pauw zocht naar eigen zeggen naar een manier om een positieve bijdrage te leveren. Hij hoopte ook dat "de bagger die de vrouwen te verduren krijgen, daarmee zou stoppen".

Gevraagd om "feitelijke onjuistheden" te verwijderen

De televisiemaker heeft het over meerdere gesprekken bij de VRT, met de CEO, maar ook met Ricus Jansegers, directeur Content bij de VRT. Zij toonden zich volgens de televisiemaker bereid om "mee te werken" aan zijn plannen. "Ze wilden ook Woestijnvis (het productiehuis achter 'Het proces dat niemand wou', red.) en Tess Uyterhoeven daarbij betrekken, om zo een constructief kader te creëren."

De Pauw zou in die gesprekken ook gevraagd hebben om "zaken die feitelijk onjuist waren" uit de docureeks te verwijderen. Zaken die volgens hem "niet kloppen met verklaringen in het dossier, met het onderzoek, met het vonnis en met de framing van onder andere zijn vrouw Inès".

Iets waar Delaplace en Jansegers volgens De Pauw "begrip voor hadden".

"Wanneer is genoeg genoeg?"

Uiteindelijk besliste VRT om de uitgestelde docureeks toch uit te zenden op VRT CANVAS. De Pauw sluit zijn boodschap af met een mea culpa en een vraag om de zaak te laten rusten nadat de driedelige documentaire getoond is aan het grote publiek.

"Ik wil duidelijk zijn, ik ben fout geweest. (...) Ikzelf, maar ook mijn vrouw en kinderen, mijn familie, kunnen niet anders dan deze publieke schandpaal op VRT de komende 3 weken wederom ondergaan. Maar mogen we dan hopen dat het daarna voorgoed voorbij mag zijn? Dat ik mijn straf heb uitgezeten en mij kan focussen op de toekomst? Wanneer is genoeg genoeg?"

Meest gelezen