Foto: VRT nws

Twintig Vlaamse scholen in Brussel staken tegen lerarentekort: "Als directeur sta ik zelf vaak voor de klas"

Een twintigtal Nederlandstalige gemeentescholen uit Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Brussel staken vandaag omdat ze te weinig leerkrachten vinden. De scholen vallen onder de Vlaamse gemeenschap, daarom verzamelen ze aan het Martelarenplein in Brussel waar de Vlaamse regering huist. Ze vragen minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), om meer maatregelen. 

Het gaat om scholen uit Brussel-Stad, Molenbeek en Anderlecht. Ook in de Kakelbontschool in Laken wordt het werk neergelegd. Directrice An Ghys moest dit jaar soms zelf les geven: "We zijn begonnen met drie klassen zonder klastitularis, daar hebben we ondertussen een oplossing voor gevonden." 

"Ik ben zelf ook voor de klas gaan staan. Nu is er enkel nog een probleem in het vijfde studiejaar. We willen gewoon aangeven aan de minister dat het zo niet verder kan." 

Brussel-premie en zij-instromers

"Ik weet niet of een Brussel-premie veel zou helpen, ik denk niet dat extra euro's meer mensen naar de Brusselse scholen zullen lokken. De "zij-instromers" zijn interessant, maar die hebben extra begeleiding nodig en daar hebben we niet de mensen voor." 

"Een herwaardering van het beroep leerkracht is de enige oplossing. We zitten hier in Brussel ook met heel veel diversiteit, dat maakt het niet eenvoudig", aldus Ghys.

Hun actie krijgt ook steun van verschillende ouders. Ze hebben zich verenigd in een nieuwe groepering 'SOS! Save our schools'.

Vooruit

"Al onze acht gemeentelijke basisscholen doen mee", zegt onderwijsschepen Bieke Comer (Vooruit) uit Anderlecht bij Bruzz. "Voor kinderen van wie de ouders geen oplossing vinden, is noodopvang voorzien."

In Anderlecht, Schaarbeek en Brussel gaat het telkens om schepenen van onderwijs van de partij Vooruit. Dat noemt Comer toeval. "Het zijn vooral de drie grootste gemeenten van Brussel met de meeste Nederlandstalige gemeentescholen."

Dat het lerarentekort in Brussel al duidelijke gevolgen heeft op het onderwijs, merkte de GO! basisschool Hendrik Conscience in Schaarbeek eerder deze maand, toen verschillende klassen moesten sluiten.

Meest gelezen