Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘België heeft eigenlijk twee cadeaus gekregen, terwijl Engeland niet beloond is voor zijn aanvallend voetbal’

Hans Vandeweghe over Engeland-België.Beeld Bob Van Mol - AFP

De zege voor de Rode Duivels op Wembley leek binnen handbereik, tot Jude Bellingham in de slotfase van de oefenwedstrijd de gelijkmaker tegen de netten trapte. ‘We hebben meerdere zaken gezien die ons zorgen moeten baren’, analyseert sportjournalist Hans Vandeweghe.

Net niet voor de Rode Duivels gisterenavond. Waar is het nog misgelopen?

“Met 2-2 heeft België eigenlijk nog steeds een hold-up gepleegd. De Rode Duivels hadden bijna gewonnen, maar als voetbal een eerlijk spel was, wat het voor alle duidelijkheid dus niet is, dan verdiende België het op geen enkele manier om zelfs nog gelijk te spelen.

“Als je alleen al de statistieken bekijkt, zie je dat Engeland 19 keer op doel kon schieten en twee derde van de tijd balbezit had. Onze keeper heeft vijf keer een echte redding moeten uitvoeren, verdedigend stonden we niet sterk. Als de beste man van de match je doelman is, is dat slecht nieuws voor de ploeg.

“De goals van de Rode Duivels kwamen ook tot stand tegen een absolute noodverdediging van Engeland, zonder Kyle Walker, Harry Maguire en Luke Shaw, en dan is ook John Stones nog uitgevallen. Ze hebben dan Lewis Dunk opgesteld, die eigenlijk niet echt kan voetballen. In de aanval ontbraken ook nog Kane en Saka. België heeft twee cadeaus gekregen, dat waren echte blunders van de Engelse verdedigers en keeper. Dat zou je ook kunnen zeggen voor Engeland, maar zij hebben die doelkansen wel afgedwongen. Voor dat aanvallend voetbal is Engeland gisteren niet beloond.”

Zijn er ook geen positieve zaken te onthouden? Deze match was toch een groot verschil in vergelijking met die tegen Ierland afgelopen weekend?

“Ierland was een zinloze oefenwedstrijd. Daar leer je niets van. Gisteren toonden de Rode Duivels zeker meer strijdlust, en ze hadden bijna gewonnen. Maar goed, speel dezelfde match tien keer en je verliest negen keer. Engeland is natuurlijk een topteam en je speelt in Londen, dus dat zijn wel verzachtende omstandigheden. Wat we gisteren wel gezien hebben, is dat België tegen even goede of betere ploegen veroordeeld is tot countervoetbal.

“Het begin van de wedstrijd was dan wel weer uitzonderlijk. België begon hoog op het veld en zette Engeland vast. Die gaven daardoor het eerste doelpunt weg. Daarna was Engeland wakker en plooiden de Duivels te makkelijk terug.”

Welke spelers zijn je opgevallen?

“Doelman Matz Sels is voor mij absoluut de man van de match. Dat is goed nieuws na de perikelen met Thibaut Courtois, maar we wisten dat we in ons land nog goede doelmannen hadden. Op de bank zitten doelmannen die elke week in de Premier League spelen. Courtois is misschien wel de beste, maar hij is makkelijk te vervangen. Het is een groter verlies als Kevin De Bruyne niet speelt. Dat was eigenlijk de enige die gisteren ontbrak, dit zal de ploeg zijn waarmee we het moeten doen op het EK.

“Ook Youri Tielemans was zeer goed. We hebben duidelijk een stevig middenveld en hoe hoger we op het veld geraken, hoe beter de spelers worden. Vooraan is het een echte luxe, met Doku, Lukaku en Lukebakio die op elk moment in de wedstrijd iets kunnen forceren. Maar ze moeten de bal wel naar voor krijgen en gisteren hebben ze op dat eerste kwartier na niet getoond dat ze dominant kunnen zijn.”

Waar zitten de verbeterpunten nog voor de Rode Duivels?

“De euforie na deze wedstrijd, ook in de media, is er alleen maar omdat we niet verloren hebben. Maar we hebben meerdere zaken gezien die ons zorgen moeten baren.

“Het grote verbeterpunt is onze verdediging. Maar hoe? Engeland miste een hele verdediging, wij zullen het met deze spelers moeten doen. Jan Vertonghen was gisteren de zwakste schakel, hij werd in de rug gepakt en maakte een fout die leidde tot de strafschop. Eigenlijk is hij te traag voor dit niveau, dat is ook de reden waarom hij is weggegaan bij Benfica en weer in België is komen spelen. Hij en Zeno Debast zijn risicospelers, maar we hebben nu eenmaal niet beter. Hoewel, nieuwkomer Koni De Winter was tegen Ierland wel goed. Hij maakt nog foutjes, maar is atletischer dan Debast of Vertonghen.

“Het middenveld zal meer als een blok voor de verdediging moeten komen, nu gingen de Engelsen erdoor als door boter. Maar dat inzakken zal tegen de zin zijn van Kevin De Bruyne. Die ga je nog moeten inpassen in deze ploeg die net bewezen heeft dat het een counterploeg is, terwijl De Bruyne eerder dominant aanvallend wil spelen en dat ook op het veld met veel handgebaren kenbaar zal maken.”

Kunnen we nu met vertrouwen richting EK gaan?

“Dit is de ploeg die we gaan moeten opstellen. Aanvallend weten ze welke kant het op moet en hebben ze ook veel talent, het middenveld is zeer atletisch maar zal de verdediging moeten bijstaan.

“Er volgt natuurlijk nog een voorbereiding en we zitten in een gemakkelijke poule met Slovakije en Roemenië. Sinds gisteren komt Oekraïne er nog bij en daar gaan we voor mogen oppassen, die zullen met veel strijdlust, het mes tussen de tanden en de vlag in de hand op het veld staan. In die ploeg zit ook Roman Yaremchuk, die we kennen als spits bij Club Brugge en wel iets zal willen bewijzen.

“Er komen trouwens eerst nog twee oefenwedstrijden tegen Montenegro en Luxemburg, twee zwakke tegenstanders die een tijdje niet getraind zullen hebben. Waarschijnlijk zullen die dan weer vijf tegengoals moeten slikken en kunnen de Duivels dan met een goed gevoel richting EK. Dan moeten we de poule in principe makkelijk kunnen overleven, en daarna is het moneytime.”