Turkse mannen vallen Koerdisch café aan in Gent. HBVL

Café vernield door groep Turkse mannen: politie doet geen arrestaties, burgemeester roept op tot kalmte

GENT -

De spanningen tussen de Turken en de Koerden lopen verder op in Gent. In de Bevrijdingslaan vernielde een groep gemaskerde mannen dinsdagnacht een café. Er zijn geen arrestaties verricht. Burgemeester De Clercq roept op tot kalmte.

Laura Moens en Bert Staes

In de Brugse Poort hebben ze er een woelige nacht opzitten. De spanning tussen de Turken en de Koerden liepen daar in de nacht van dinsdag op woensdag serieus op. Op sociale media is te zien hoe een groep gemaskerde mannen vernielingen aanbrengt aan een pand in de Bevrijdingslaan. Er worden slogans tegen de Koerdische PKK geroepen.

“We zijn daar inderdaad moeten tussenkomen”, bevestigt Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse Politie. “Er werd een proces-verbaal opgesteld en een onderzoek naar de vernielingen aan het café gestart.”

© if

De politie was uren in de weer om de gemoederen in en rond de Bevrijdingslaan te bedaren. “Er zijn geen aanhoudingen gebeurd en we hebben geen andere processen-verbaal moeten opstellen”, zegt Langeraert.

De sfeer tussen de Koerden en de Turken loopt al dagen op. Vorige week moest de politie een vechtpartij aan Dok-Noord opbreken. En maandag dook een groep van vijftig mannen op aan de poort van het Gentse stadhuis, net na afloop van de gemeenteraad. Ze hadden een Turkse vlag bij en scandeerden slogans tegen de Koerdische PKK.

“Blijf rustig en ga niet in op de provocaties”

© BELGA

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) roept na de verschillende incidenten op tot kalmte. “Geweld en vergelding zijn nooit een antwoord.”

De Clercq had dinsdag in het stadhuis overleg met vertegenwoordigers van de Turkse en de Koerdische gemeenschap. “Er is afgesproken dat via de moskeeën en de ouders tot kalmte en rust wordt opgeroepen.”

Dinsdagavond zag de Gentse burgemeester ook een 250-tal jongeren en deed hij een oproep “om rustig te blijven, het verstand te gebruiken, elkaar niet te provoceren en niet in te gaan op provocaties”.

“De politie houdt goed contact met de verschillende gemeenschappen en treedt de-escalerend op. Ze blijven alles goed in de gaten houden, onder andere via verhoogd toezicht. In algemeen is Gent een stad waar Turken en Koerden goed samenleven, belangrijk dat onze goede Gentse manier van samenleven in al onze verscheidenheid behouden blijft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer