Serra poseert in het Guggenheim in Bilbao.
Foto: AFP

Amerikaanse kunstenaar Richard Serra overleden, de man achter de monumentale staalplaten 

De Amerikaanse kunstenaar Richard Serra (85) is overleden. Serra wordt een van de grootste beeldhouwers van zijn tijd genoemd. Hij "vervormde" sinds de jaren 60 landschappen met gigantische muren van staal of steen. Wie zijn kunst wil ervaren, moet letterlijk op stap. 

Richard Serra stelde zowel binnen als buiten zijn sculpturen op. "Monumentale staalplaten die de ervaring van schaal en ruimte beïnvloeden en elk begrip van zwaartekracht tarten", klinkt het bij het S.M.A.K. in Gent dat enkele lithografieën van Serra in bruikleen heeft.

Tussen muur en hemel. Serra's werk in de Jardin des Tuileries, Parijs.
Foto: Getty

Richard Serra hield van tegenstellingen. Loodzwaar en elegant, hol en bol, industrieel en organisch. "Serra kantelde muren van platgewalst roestend staal, monumentale steenblokken of ander immens materiaal om vormen te creëren waar je doorheen of omheen moest lopen om ze volledig te ervaren", vat de krant The New York Times zijn collectie samen. 

Kijk en wandel
het simpele concept van Richard Serra

Vaak waren er kranen of bruggen nodig om de tonnen wegende constructies te plaatsen. "Mijn werk is veel kijken en wandelen", zei Serra. Door zijn ingrepen wilde hij dat je op een nadere manier naar landschappen of gebouwen keek.

Een paar jaar geleden kreeg de kunstenaar kanker. Hij overleed gisteren op Long Island (New York) aan de gevolgen van een longontsteking.   

Enkele "minimalistische" installaties

In het Guggenheim in de Noord-Spaanse stad Bilbao kunnen bezoekers door Serra's installatie 'The matter of time' lopen. De titel verwijst naar de tijd die je nodig hebt om door het werk te stappen.

'The matter of time' kan je niet in 1 oogopslag vatten. Je moet je een beeld vormen door herinneringen als het ware aan elkaar te lassen. 

Stappen is beleven, vond Serra.
Foto: Getty

Ook in Museum Voorlinden in Nederland staat een grote installatie van Richard Serra. 'Open ended' behoort er tot de vaste collectie en is een publiekslieveling. Serra's werk "heeft voor altijd ons begrip van ruimte veranderd", zegt het museum. 

Nog in Nederland bouwde Richard Serra 'Sea level': 2 betonnen muren van elk 200 meter lang die laten zien hoe hoog het zeewater zou komen zonder de dijken.

'Sea level' dateert van 1996 en verkeert in slechte staat. Dit jaar nog wordt het werk afgebroken en opnieuw opgebouwd. Serra beloofde 1 miljoen euro bij te dragen.  

'Sea level' is een van de grootste werken van Serra in Europa.
Foto: Belga

In Manhattan, New York, werd in 1981 'Tilted arc' opgetrokken. Een 37 meter lange en 3,7 meter hoge stalen (gekantelde) plaat die een plein als het ware door tweeën klieft.

Maar er kwam protest. Tegenstanders vonden dat de openbare ruimte te drastisch werd veranderd. In 1989 werd besloten het werk te verwijderen, dit tot ongenoegen van Richard Serra. Hij vond zijn vrijheid van meningsuiting beperkt worden. 

De omstreden 'Tilted arc' prijkte op het plein Foley Federal Plaza in Manhattan.
Foto: Getty
Het belandde uiteindelijk in een opslagruimte in Maryland en werd nooit meer vertoond.
Foto: AP

Meest gelezen