© Unsplash

Frituurvet meer dan een keer gebruiken blijkt veel schadelijker voor je gezondheid dan gedacht

De algemene richtlijn is dat je frituurvet zes tot acht keer mag hergebruiken. Een nieuwe wetenschappelijke studie weerlegt dat nu, en meer dan één keer frituren in hetzelfde vet erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Camille Van Puymbroeck

Zes à acht keer. Zo vaak zou je volgens de algemene richtlijnen je frituurvet mogen hergebruiken, tenzij er eerder al zichtbare tekenen optreden die erop wijzen dat je je olie best vervangt. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American society for biochemistry and molecular biology dit weekend werd er echter een nieuwe studie voorgesteld die die algemene richtlijn in vraag stelt en aanraadt om frituurvet maar één keer te gebruiken.

Neurodegeneratie

In een artikel van Medical news today wordt het onderzoek, dat binnenkort in z’n geheel verschijnt in het Journal of biological chemistry, kort samengevat. De wetenschappers duiden op een “potentiële link tussen de langetermijnsconsumptie van heropgewarmde kookolie en een verhoogd risico op neurodegeneratie”. Neurodegeneratie ligt aan de grondslag van neudegeneratieve ziektes zoals Parkison, Alzheimer of de ziekte van Huntington.

Door de (frituur)olie herhaaldelijk op te warmen, zou de leverfunctie bovendien verstoord worden, de oxidatieve stress in ons lichaam verhoogd worden en de dikke darm schade oplopen.

“Het leverlipidenmetabolisme was aanzienlijk verminderd en het transport van het belangrijke omega-3-vetzuur DHA naar de hersenen was verminderd. Dit resulteerde in neurodegeneratie, wat te zien is in de hersenhistologie van ratten die opgewarmde olie consumeerden en hun nakomelingen”, aldus Kathiresan Shanmugam, auteur van de nieuwe studie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer