© BELGA

De Croo roept op tot kalmte na spanningen tussen Turken en Koerden: “Stop provocaties en geweld”

Premier Alexander De Croo roept de Koerdische en Turkse gemeenschappen in ons land op om “de provocaties en het geweld” te stoppen. Dat deed hij woensdag na afloop van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad, waar het dossier besproken werd.

msvn
Bron: BELGA

De voorbije dagen vonden er voornamelijk in Limburg meerdere incidenten plaats tussen de Turkse en Koerdische gemeenschappen. Dat geweld begon zondag toen Koerden na een feest in Heusden-Zolder rondreden met Koerdische vlaggen en PKK-leuzen. De Koerdische Arbeiderspartij PKK wordt in Turkije, de VS en de Europese Unie als een terreurorganisatie beschouwd. 

Premier Alexander De Croo roept op “die provocaties en het geweld te stoppen”. “Mensen mogen een vrije mening en vrije gedachten hebben, maar uitingen ten voordele van terroristische organisaties tolereren we niet. De PKK is een erkende terreurgroep in Europa. Sympathie voor de Koerdische zaak is iets anders”, zei hij op een persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) deed een gelijkaardige oproep om “buitenlandse discussies niet te importeren in België”. De verhoogde waakzaamheid blijft voorlopig aangehouden, want er staan de komende dagen nog een aantal “evenementen op de kalender”, zei ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer