De tijdelijke tribune van SK Deinze.© lmd

Rechtbank heft verbod op gebruik tribune SK Deinze tijdelijk op voor match tegen Zulte Waregem

DEINZE -

De rechtbank heeft besloten dat SK Deinze de tribune eenmalig mag gebruiken tijdens de match tegen Zulte Waregem komende zaterdag. Die beslissing kwam er nadat burgemeester Jan Vermeulen een verzoekschrift had neergelegd bij de rechtbank uit veiligheidsoverwegingen.

Laura Moens

In de Gentse burgerlijke rechtbank werd dinsdag een spoedzitting gehouden rond de tijdelijke tribune van voetbalploeg SK Deinze. De ploeg mag de tribune al een tijdje niet gebruiken nadat er een strafklacht door ondernemer Patrick Piens van Deinze Koopcenter BV werd ingediend. Volgens hem werd de tribune zonder de juiste vergunningen geplaatst.

Intussen werd zijn strafklacht al twee keer afgewezen. Een eerste keer door de raadkamer en een tweede maal door het Hof van Beroep. Het Hof zag niet in hoe de onderneming van Piens onder de tribune lijdt. Deinze Koopcenter BV is intussen in cassatieberoep gegaan tegen de beslissing van het Hof.

LEES OOK. Hof van beroep wijst strafklacht tegen tribune SK Deinze af: “Onderneming van Piens lijdt hier niet onder”

Maatregel opheffen

De burgerlijke rechtbank besloot in december 2022 dat de club de tribune niet mag gebruiken, zolang de strafklacht behandeld wordt. Doen ze dat wel? Dan moeten ze een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen.

Intussen is de juridische situatie wel veranderd, vindt de club. Tijdens de spoedzitting dinsdag vroeg advocate Erlinde De Lange om de tribune terug te mogen gebruiken en de maatregel op te heffen. “Zeker voor komend weekend en liefst ook daarna”, zei ze. “De situatie die er nu is, is er eentje met een vergunning. De vergunning van de tribune is wettig en uitvoerbaar.”

Zulte Waregem

Komende zaterdag speelt SK Deinze een belangrijke match tegen Zulte Waregem. De club verwacht meer dan 3.000 supporters en wil de tribune gebruiken om meer controle te krijgen over het publiek. “Het volk kan verdeeld worden waardoor mensen minder opeengepakt zitten”, zegt De Lange. “Er zijn dan ook twee extra branduitgangen, wat het toch een stuk veiliger maakt.”

Volgens advocaat Pieter Van Assche, die Deinze Koopcenter BV bijstond, is de tribune niet cruciaal voor de match komende zaterdag. “Ik zie niet in waarom het zo dringend is om de maatregel op te heffen, want we zitten met een ploeg die gemiddeld 800 supporters heeft en 3.000 staanplaatsen kan bieden.”

Van Assche trekt de vergunning ook nog steeds in twijfel. Onder meer een officiële toelating voor de funderingswerken ontbreekt, zegt hij. “Het is een illegale tribune. Als het gebruik wordt toegelaten, wordt er een bouwmisdrijf begaan.”

Tribune eenmalig gebruiken

De rechtbank heeft woensdag besloten dat de club de tribune mag gebruiken tijdens de match tegen Zulte Waregem, van zaterdag 30 maart 2024 om 00.01 uur tot en met zondag 31 maart 2024 om 12.00 uur.

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) roept supporters op om zodra er tickets worden verkocht er mee voor te zorgen dat het stadion volledig vol zit. “KMSK Deinze krijgt eindelijk de kans om voor een vol huis te spelen.

Profvoetbal

De voetbalclub liet de tribune in de eerste plaats zetten om te voldoen aan de vereisten van het profvoetbal. Als ze verder in de Challenger Pro League wil spelen, moet de club 4.500 toeschouwers kunnen ontvangen, waarvan 1.500 op een zitplaats.

De huidige capaciteit van 3.482 toeschouwers met 792 zitplaatsen was dus niet genoeg. Daarop liet de club een tijdelijke tribune aan de zijde van de Stadionlaan bouwen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer