Donald Trump met de Bijbel in 2020 (archieffoto).
Foto: AP

"Make America pray again": Donald Trump mikpunt van spot nu hij bijbels verkoopt voor 60 dollar

Bijbels voor 60 dollar, daarmee komt de voormalige Amerikaanse president Donald Trump op de markt. "Make America pray again", zegt Trump in een video. Op sociale media reageren mensen spottend, maar ook verontwaardigd. "Het is walgelijk dat Trump de Bijbel gebruikt om winst te maken", klinkt het.

"Het christendom ontbreekt in ons land", zo spreekt ex-president Donald Trump zijn volgers toe in een video. "Dat is waarom het in dit land in het honderd loopt. Alle Amerikanen hebben thuis een bijbel nodig. Ik heb er veel. Het is mijn favoriete boek."

"Let's make America pray again", sluit hij af. Het is een variatie op zijn welbekende politieke slogan 'Make America great again'. Trump moedigt zo, met Pasen in zicht, zijn aanhangers aan om de 'God bless the USA Bible' te kopen. De naam is geïnspireerd door 'God bless the USA', het pa­triot­tische nummer van de Amerikaanse countryzanger Lee Greenwood.

Bekijk: een verkorte versie van de video die Trump heeft gedeeld op sociale media

Videospeler inladen...

Mensen moeten wel 60 dollar overhebben voor zo'n 'Trumpbijbel'. Omgezet is dat zo'n 55 euro.

Spot en kritiek

De video wordt massaal gedeeld op sociale media en is een bron voor grapjes. Van tekeningen van Trump met de duivel tot de vraag of Trump wel kan lezen, socialemediagebruikers zijn aan de slag gegaan met de inhoud van de video. "Hij heeft waarschijnlijk elke vermelding van Jezus vervangen door Trump", klinkt het bijvoorbeeld ook. 

Maar ook de verontwaardiging klinkt luid, vooral van christenen zelf. "Gelooft iemand echt dat Trump christelijk is?", vraagt iemand zich af op X. "De man die meer dan 80 keer is aangeklaagd en die meerdere keren zijn vrouwen heeft bedrogen, onder andere met een pornoster, gedraagt zich alvast niet zo." 

"Met deze hypocrisie jaag je je christelijke volgers weg", schrijft iemand anders. Veel mensen zijn er niet over te spreken dat Trump winst wil maken door de Bijbel te verkopen. "Het is walgelijk om de Bijbel te misbruiken voor politiek gewin en geld."

Fraudezaak

Het is veel socialemediagebruikers niet ontglipt dat Trump net nu weer met iets nieuws op de markt komt. De voormalige president moet namelijk tegen volgende week 175 miljoen dollar ophoesten, als borgsom in zijn fraudezaak.

Vorige maand lanceerde Trump ook al gouden sneakers, amper een dag nadat hij veroordeeld werd in de zaak. Goed voor maar liefst 400 dollar (of zo'n 370 euro) per paar. "We hebben al sneakers en bijbels gezien die geld in het laatje moeten brengen. Wat zullen we nog zien passeren? Gokje wagen?", klinkt het.

Waarover gaat de zaak?

De rechter achtte het bewezen dat Trump en zijn zonen hadden gelogen over het vermogen van hun bedrijven. Door hun cijfers beter voor te stellen dan ze waren, konden ze goedkopere leningen krijgen. De belastingsdienst (IRS) ontving dan weer lagere waarden, om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen.

Trump werd dus veroordeeld voor de rechter. Voor hij die veroordeling kon aanvechten in beroep, moest hij tegen afgelopen maandag een borgsom van 454 miljoen dollar betalen bij het Amerikaanse gerecht. Dat is niet gelukt.

Een hof van beroep heeft daar uiteindelijk anders over beslist. Als Trump binnen de 10 dagen een bedrag van 175 miljoen dollar kan overmaken (minder dan de helft van de oorspronkelijke boete), dan wordt zijn boete opgeschort tot na de uitspraak in beroep. Het is niet bekend waarom het hof van beroep die beslissing neemt.

Meest gelezen