© eva

Erkenning  

Dienstencentrum De Linde is nu officieel erkend, en dat levert de gemeente Riemst iets op

Riemst -

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) heeft dienstencentrum De Linde in Riemst erkend als Lokaal Dienstencentrum met als antennepunten de Woonzorgcentra Eijckendael (Riemst) en Huyse Elckerlyc (Millen). Door de erkenning ontvangt Riemst voortaan 43.500 euro Vlaamse subsidie, onder meer om de extra personeelsinzet te bekostigen.

Eddy Vandoren

Dienstencentrum De Linde is in 2012 bij OC Het Paenhuys gestart als een centrale ontmoetingsplaats waar actieve senioren, mantelzorgers en kwetsbare personen terecht kunnen voor vormende, informatieve en ontspannende activiteiten. “Het hoofddoel was en is nog steeds het versterken van de zelfredzaamheid en van het sociaal netwerk, zodat ze langer, beter en kwaliteitsvoller zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven leven”, verduidelijkt centrumleider Eric Coenegrachts.

Sinds 2019 is die opdracht verbreed. Schepen Mieke Loyens (CD&V): “In plaats van de inwoners naar het dienstencentrum te laten komen, wordt er sindsdien naar de mensen in de dorpen toegestapt om tegemoet te komen aan de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande verminderde mobiliteit. Daarbij wordt het aanbod afgestemd op de noden van de dorpen die we kennen uit de buurtanalyses. Denk aan de dorpsrestaurants, de ‘Winkel op wielen’ en het maandelijkse ‘Thoes in de Kômmik’ in Vroenhoven waarbij de focus ligt op mensen samenbrengen.”

Die aanpak leidde ook tot een goede samenwerking met de woonzorgcentra Eyckendael in Riemst en Huyse Elckerlyc in Millen. “Bij hen kunnen we voortaan ook erkende initiatieven organiseren en gebruik maken van de infrastructuur en de knowhow van deze partners. Naast vormende, informatieve of ontspannende activiteiten kunnen er bijvoorbeeld ook zitdagen van het Sociaal Huis of van gemeentelijke diensten georganiseerd worden”, volgens de schepen.

De erkenning houdt in dat Riemst voortaan een Vlaamse subsidie ontvangt van 43.500 euro om o.m. de extra personeelsinzet te bekostigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer