Ex-burgemeester van Knokke kondigt combeack aan, zes maanden na heisa binnen eigen partij

Piet De Groote nam in oktober 2023 ontslag als burgemeester.© Foto Kurt

Knokke-Heist -

Piet De Groote (57), de ex-burgemeester van Knokke-Heist, presenteert donderdag een nieuw politiek project voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Groote nam in oktober 2023 nog ontslag na een maandenlange heisa binnen Gemeentebelangen en de ‘beruchte’ open brief.

Junior Verbeeke

Piet De Groote was de opvolger van Leopold Lippens, de legendarische ex-burgemeester van Knokke-Heist die in februari 2021 overleed na een slepende ziekte. Een ondankbare taak, zeker nadat er vorig jaar een heuse crisis was uitgebroken binnen Gemeentebelangen. Denk maar aan een open brief die door de hele partij, buiten hijzelf, ondertekend werd. “Achterkamerpolitiek”, noemde hij dat toen.

LEES OOK. Ex-burgemeester Piet De Groote over “de druppel” die hem ontslag deed nemen: “Met hen wil ik niet langer aan tafel zitten”

Meerdere schepenen beschuldigden zijn collega en ex-schepen Kris Demeyere van belangenvermenging, en dat na een vernietigende audit. Demeyere werd op non-actief gezet en hield later de eer aan zichzelf. In oktober kondigde ook De Groote zijn afscheid live op televisie aan bij Gert Verhulst nadat de relatie met zijn partijgenoten onhoudbaar was geworden. Zij verweten hem teveel verstrengeld te zijn met de vastgoedsector.

Geen verrassing

Maar kijk: donderdag presenteert De Groote zijn nieuw project in Atelier VO2 Max in de Smedenstraat. Welke naam zijn nieuwe lijst draagt, of wie hij allemaal meeneemt naar de gemeenteraadsverkiezingen, is momenteel nog niet bekend. “Ik treed naar buiten wanneer de tijd rijp is, na mijn ontslag”, klonk het nog tijdens zijn jongste interview in oktober.

Sindsdien bleef het windstil, maar zijn comeback is dus geen verrassing: De Groote heeft altijd gesteld dat hij terug wou slaan. Al is de concurrentie straks stevig. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen neemt hij het op tegen zijn vorige fractie Gemeentebelangen en zijn opvolger Jan Morbee (GBL), maar ook tegen het kartel CD&V-N-VA, waar schepen Bert De Brabandere normaal gezien kopman wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen