“Eet geen heel paasei in één keer op”, waarschuwt arts, maar overdrijft hij niet met zijn advies?

© Getty Images

Wit, melk of fondant. Met of zonder vulling. We staan voor de lekkerste feestdag van het jaar. Al raadt een Britse arts af om een heel paasei in één keer op te eten omdat dat heel slecht zou zijn voor de lever. Maar is dat wel zo? Een Vlaamse specialist nuanceert.

Thierry Goeman

“Velen realiseren zich niet dat een gemiddeld paasei ongeveer driekwart van de aanbevolen dagelijkse calorie-inname van een volwassene bevat”, waarschuwt dokter Andrew Kelso. Hij is medisch directeur bij de Britse NHS Suffolk en North East Essex Integrated Care Board.

“Tandbederf, zwaarlijvigheid en diabetes type 2 nemen fors toe”, zegt Kelso nog. Gevraagd naar hoe gezond of ongezond paaseieren zijn, geeft hij de raad om geen groot paasei in één keer op te eten. “Als eieren worden gecombineerd met cake, koekjes en andere lekkernijen neemt ons lichaam te veel extra suikers en calorieën op. En dat is allerminst gezond. Geniet van je zoete lekkernijen, maar overdrijf zeker niet”, adviseert hij.

Maar Michael Sels, hoofddiëtist verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) relativeert. “Niet de paaseieren op zich zullen onze lever overbelasten op Pasen. Wel de combinatie van verschillende minder gezonde lekkernijen. “Als je bijvoorbeeld begint met een paasbrunch met spek en eieren, tussendoor aan de paaseieren begint en dan nog eens uitgebreid tafelt, is dat een geseling voor onze lever. Maar leververvetting, waar veel mensen tegenwoordig mee te kampen hebben, is niet iets wat je met Pasen oploopt. Het is een chronische aandoening als gevolg van chronisch ongezond eten. Eén paasei is niet erg. Als je daarentegen van Valentijn tot Pinksteren paaseieren eet, krijgt je lever het wel zwaar te verduren”, zegt diëtist Michael Sels.

Michaël Sels.

“Eén paasei is niet erg. Als je daarentegen van Valentijn tot Pinksteren paaseieren eet, krijgt je lever het wel zwaar te verduren”

Michael Sels

Diëtist

De “gezondste” smaak

Smaak is goesting, wordt gezegd. Maar fondantchocolade is wel minder slecht dan wit of melk. “De donkerste chocolade bevat immers minder toegevoegde suikers. En ook antioxidanten zijn meer aanwezig in donkere pure chocolade dan in melkchocolade”, zegt Sels.

Dat is niet beter, eerder minder slecht. “Het is een beetje zoals bij rode wijn. Eén glas rode wijn is goed voor het hart, wordt gezegd. Maar is slecht voor andere dingen. Wijn drinken omdat het zogezegd gezond zou zijn, klopt niet. En dat geldt dus ook voor chocolade. Je eet dus geen paasei omdat het gezond is, je eet een paasei omdat het gewoon lekker is.”

Conclusie: geniet gerust van een lekker paasei. “Maar overdrijf niet en kies voor de beste kwaliteit van chocolade”, zegt Sels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen