Model (26) lijdt aan zeldzame aandoening waardoor ze asymmetrische borsten heeft: “Maar een borstcorrectie weiger ik”

Rebecca Butcher (26) heeft maar één borst. De Britse lijdt aan het Poland syndroom, een zeldzame aandoening waardoor haar borstspier aan een kant niet ontwikkeld is en ze dus asymmetrische borsten heeft. Op haar zestiende kreeg ze te horen dat ze een borstcorrectie kon laten uitvoeren, maar dat weigerde ze. Ze leerde van haar lichaam houden, werd model en helpt nu lotgenoten.

pjv

Het Poland syndroom treft slechts 1 op 20.000 mensen en vooral mannen - onder meer F1-piloot Fernando Alonso - hebben de aandoening. Maar ook de Britse Rebecca werd ermee geboren. Ze merkte het pas toen ze in de puberteit kwam en ze maar één borst ontwikkelde. “Ik vroeg de dokter om hulp, maar ik kreeg gewoon te horen dat de andere wel zou ontwikkelen”, klinkt het. “Sommige meisjes menstrueren ook later dan andere, was de redenering.” Maar haar borsten bleven asymmetrisch: aan de ene kant heeft Rebecca cupmaat A, haar andere borst heeft een D-cup.

(Lees verder onder het bericht op Instagram)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op internet ontdekte Rebecca het bestaan van het Poland syndroom en toen ze dat aan haar dokters vertelde, kreeg ze de keuze: een borstvergroting of -verkleining ondergaan op kosten van het Britse ziekenfonds. “De meeste meisjes zouden daar voor staan springen, maar ik wilde niks veranderen aan mezelf”, aldus Rebecca. “Ik voelde me jarenlang verloren, maar nu wist ik eindelijk waarom ik asymmetrische borsten heb. Het leek wel alsof ik plots een handleiding voor mezelf had gekregen.”

“Vaak geseksualiseerd”

Met die “handleiding” ging Rebecca aan de slag om zichzelf te ontplooien. Ze werd model en werkte onder meer voor Dove, en ze zet zich ook in om lotgenoten te helpen. De Britse stond onlangs op de catwalk, samen met enkele andere vrouwen die aan het Poland syndroom lijden. Intussen is ze ook influencer geworden op sociale media, waar ze zonder schroom foto’s in lingerie deelt om bewustzijn te creëren voor haar aandoening. Maar dat heeft ook een keerzijde.

“Ik word vaak geseksualiseerd door mannen”, geeft Rebecca toe. “Ze sturen me berichten om te vragen wanneer ik een OnlyFans-account open of vragen of ik ook in pornofilmpjes meespeel. Ik negeer en blokkeer hen gewoon. Want laat me duidelijk zijn: ik ben géén sekswerker. Ik toon mijn borsten alleen maar om wat aandacht op het Poland syndroom te vestigen en om lotgenoten een hart onder de riem te steken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer