Direct naar artikelinhoud
Het consultGezondheid

Moet je om rimpels te voorkomen elke dag smeren met SPF 30 of 50?

Moet je om rimpels te voorkomen elke dag smeren met SPF 30 of 50?
Beeld Getty

Je gezicht insmeren voorkomt dat je huid verbrandt en versneld veroudert. Maar is dat ook nodig in de winter of als je de hele dag binnen zit?

Een lezeres verbaast zich al een tijd over wat zij “de hype rond SPF” noemt. “Vrouwenbladen en Instagram-kanalen vertellen mij dat ik, in de strijd tegen rimpels en huidveroudering, eigenlijk iedere dag en liefst meermaals op een dag mijn gezicht moet insmeren met een crème die ten minste beschermingsfactor (SPF) 30 heeft. Ook in de winter of op een werkdag als ik toch het grootste deel van de dag op kantoor zit. Is dat echt zinvol?”

In de winkel zijn schappen vol aan zonnecrèmes met SPF te vinden. In de eerste plaats om te voorkomen dat je zo rood als een kreeft uit de zon komt, maar ook om het risico op huidkanker te verminderen en huidschade en -veroudering tegen te gaan. Ook zijn er dagcrèmes, moisturizers en foundations met SPF.

Uv-straling

SPF staat voor sun protection factor en geeft aan hoe goed het product beschermt tegen uv-straling. De meeste producten hebben een SPF van 30 of 50. Het getal is gebaseerd op hoe snel je huid rood wordt met het product in vergelijking met een onbeschermde huid. “Word je in de zon bijvoorbeeld zonder factor na tien minuten rood, dan kun je met een factor 30 ongeveer driehonderd minuten in de zon zonder te verbranden, mits je het product elke twee uur opnieuw opsmeert”, legt dermatoloog Anne Berthe Halk uit.

Halk noemt de zon als de belangrijkste bron van huidveroudering, doordat je wordt blootgesteld aan uv-straling. Uv-straling type A is straling van de zon met een langere golflengte en dringt door wolken en glas heen. Ook dringt ze dieper in de huid door dan uv B. Dat levert weliswaar een bruin kleurtje op, maar aangezien dat niets anders is dan een reactie van de huid op beschadiging door de zon is uv A ook de belangrijkste oorzaak van huidveroudering en rimpels. Halk tipt als ezelsbruggetje de a van ageing. “Uv B heeft als ezelsbruggetje de b van burning, want het is de belangrijkste oorzaak van roodheid. Uv B draagt bij aan de ontwikkeling van huidkanker en dringt ook door glas, maar vanwege de kortere golflengte minder dan uv A.”

De beste crème

Het maakt niet uit welk seizoen of welk weer het is: zonbescherming is altijd zinvol, zegt Halk. “Zonnebrand is echt de beste antirimpelcrème. Om rimpels te voorkomen gebruik je daarom het best elke dag een zonnebrandcrème met factor 30 of 50. Idealiter zou je het insmeren elke twee à drie uur moeten herhalen, maar er bestaat ook nog zoiets als de realiteit.”

De beste crème
Beeld ThinkStock

Halk adviseert daarom: maak het onderdeel van je dagelijkse routine. “Smeer je gezicht aan het begin van de dag in met een zonnecrème met minstens SPF 30. Gebruik daarvoor een crème speciaal voor je gezicht, die smeert vaak wat prettiger, en het liefst ongeparfumeerd. Alle zonneproducten die in de EU worden verkocht hebben goedgekeurde ingrediënten en goede producten hoeven ook niet altijd heel prijzig te zijn. Kijk daarom vooral wat prettig is voor jouw huid.”

Een dagcrème of foundation met SPF voldoet niet, omdat die ook vaak als zodanig wordt opgebracht. “En dat is vaak te dun. Gebruik je een dagcrème met factor 50 dan moet je veel meer smeren om die factor te bereiken.”