Amit Soussana.© REUTERS

Israëlische gijzelaar van Hamas getuigt over seksueel misbruik: “Hij bleef met zijn geweer in mijn gezicht duwen”

Voor het eerst heeft een Israëlische die gegijzeld werd door Gaza na de inval van 7 oktober aangegeven dat ze verkracht werd door haar gijzelnemers van Hamas. “Ik verzette me, maar hij bleef me slaan en zijn geweer in mijn gezicht duwen”, zegt Amit Soussana in The New York Times.

Guy Stevens

Minstens tien mannen betraden op 7 oktober 2023, de dag waarop Hamas-krijgers een bloedblad aanrichtten in Israël, de woning van de Israëlische advocate Amit Soussana. Ze werd door hen geslagen en ontvoerd, getuigt ze in The New York Times, en bracht vervolgens 55 dagen door als gijzelaar. Eind november 2023 werd ze vrijgelaten als deel van een ruil met Palestijnse gevangenen.

Net als eerdere gijzelaars die hun verhaal deden na hun vrijlating geeft Soussana enkel aan opgesloten en bij haar enkel vastgeketend te zijn geweest. Nieuw is evenwel dat zij de eerste van die gijzelaars is die nu publiekelijk zegt ook seksueel misbruikt te zijn door haar gijzelnemers. Volgens de Amerikaanse krant deed ze exact hetzelfde verhaal bij twee dokters en een sociaal werker na haar vrijlating. Hamas heeft altijd ontkend dat gijzelaars verkracht of aangerand werden, maar de VN zei eerder deze maand al aanwijzingen te hebben dat van seksueel misbruik wel degelijk sprake was. De getuigenis van Soussana bevestigt dat.

In Tel Aviv werd al hevig gedemonstreerd om te eisen dat gijzelaars van Hamas (zoals Soussana er een was) worden vrijgelaten.© AFP

Menstrueren

Tijdens in totaal acht uur aan interviews schetst de Israëlische hoe ze gegijzeld werd in een woning, waar zij een kleine slaapkamer had en daarin vastgeketend was. Al die tijd had ze een vaste bewaker die buiten haar kamer sliep: Mohammed, door haar omschreven als een kalende en gezette man van gemiddelde hoogte met een brede neus.

Na enkele dagen begon hij haar vragen te stellen over haar seksleven, zo getuigt ze. “Elke dag vroeg hij me of ik mijn regels al had”, zegt Soussana in The New York Times. Hij droeg haar op om zichzelf en haar kleding goed te wassen zodra de menstruatie voorbij was. De twee praatten met elkaar en kregen elke avond het gezelschap van twee mannen die avondeten kwamen brengen, maar de bewaker zocht steeds meer de grenzen op. Hij hief haar kleding geregeld op en betastte haar, zo getuigt ze.

Soussana was niet de enige die gegijzeld werd op 7 oktober 2023.© REUTERS

Aanranding

Maar op een ochtend, volgens haar rond 24 oktober, vergreep de bewaker zich nog meer aan haar. Soussana beschrijft hoe ze weigerde om een douche te nemen omdat het water koud was. Hij ging met haar naar de keuken en warmde daar water op, waarna hij haar in de badkamer opdroeg het over zichzelf te gieten. “Toen ik me omdraaide, zag ik hem staan met zijn geweer op mij gericht.” Ze nam een handdoek, maar hij droeg haar op die te laten vallen. “Dus dat deed ik.”

“Ik zat op de rand van het bad”, doet ze het verhaal verder. “En ik deed mijn benen dicht. Ik verzette me. En hij bleef me slaan en zijn geweer in mijn gezicht duwen. Dan sleurde hij me mee naar de slaapkamer.” Daar verplichtte hij haar om een seksuele daad bij hem te stellen, met het wapen nog steeds op haar gericht. Daarna ging hij zich wassen, zei ze, en smeekte hij haar om het stil te houden. “‘Ik was stout, vertel het alsjeblieft niet aan Israël’, zei hij.”

“Ik deed mijn benen dicht. Ik verzette me. En hij bleef me slaan en zijn geweer in mijn gezicht duwen. Dan sleurde hij me mee naar de slaapkamer”

Amit Soussana

Werd gegijzeld door Hamas

De rest van de dag zat ze in het donker, zo getuigt ze, en deed Mohammed meerdere pogingen om zich te verontschuldigen door voedsel aan te bieden. Uiteindelijk gaf ze toe, met tegenzin. “Je kan hem op dat moment niet aankijken, maar je moet wel: hij is je bewaker, hij beschermt je”, zegt Soussana. “Je bent daar alleen met hem en je weet dat het elk moment opnieuw kan gebeuren. Je bent compleet afhankelijk van hem.”

Brutale folteringen

Na een hevig bombardement scheidden de wegen van Mohammed en de advocate. Volgens Soussana werd ze rond 27 oktober, net na het begin van het Israëlische grondoffensief in Gaza, door andere Hamas-krijgers weggebracht naar de tunnels. Daar werd ze niet meer seksueel misbruikt, maar vertelt ze over herhaalde en brutale folteringen. Pas wanneer op 24 november een akkoord gevonden werd over een ruil tussen gijzelaars en Palestijnse gevangenen, kwam de gruwel voor Soussana tot een einde. Nu probeert ze haar leven weer op de rails te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer