© Mattias Van Robays

Politici proberen leerlingen van Sint-Jozefinstituut Bokrijk in Genk te overtuigen tijdens debat

Genk -

Het Sint-Jozefinstituut Bokrijk in Genk organiseerde een politiek debat voor de leerlingen van het vijfde en zesde jaar. Veel van de tieners mogen dit jaar voor de eerste keer gaan stemmen, dus de interesse bij de leerlingen en aanwezige politici was groot.

Mattias Van Robays

Vooraf konden de leerlingen mee bepalen welke thema's op het debat aan bod kwamen. “Uiteindelijk kozen ze voor mentaal welzijn, openbaar vervoer en migratie”, legt medeorganisator en leerkracht Peter Gaublomme uit. "Samen met de leerlingen hebben we dan de vragen gekozen. Drie tieners hebben die ook aan de politici mogen stellen.”

Op het debat waren de zeven politieke partijen vertegenwoordigd. De discussies gingen er geanimeerd aan toe: vooral over het openbaar vervoer werd er stevig heen en weer gedebatteerd. Verschillende politici deden ook een poging om de zaal mee te krijgen, door af en toe een vraag in hun richting te sturen.

© Mattias Van Robays

De politici kregen er ook veel terug. Zo stelde een leerling uit de richting welzijnswetenschappen een kritische vraag over de afschaffing van veel bushaltes. De politici moesten alleszins hun uiterste best doen om het kritische publiek te overtuigen. Journalist Timmie van Diepen van Het Belang van Limburg leidde het geheel in goede banen.

Voor en na het debat werd er ook gepolst naar de politieke voorkeur van de leerlingen. Net voor het debat trok CD&V, vertegenwoordigd door Nawal Farih, aan het langste eind. Na het debat ging de voorkeur van de leerlingen naar PVDA, vertegenwoordigd door Gaby Colebunders.

“We verwachten niet dat veel leerlingen nu plots weten op wie ze gaan stemmen, maar we hopen wel dat ze verder erover praten met vrienden, thuis of in de klas”, vertelt organiserend leraar Jan Vandekerckhove. “Als ze nadenken over wat er gezegd werd en gaan opzoeken waar de partijen voor staan, zijn we al geslaagd in onze opzet.”

https://sint-jozefinstituut.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer