© BELGA

Marianne Vos wint Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen, Lotte Kopecky eindigt na sterke koers toch naast podium

Marianne Vos (Visma – Lease a Bike) heeft woensdag de twaalfde editie van Dwars door Vlaanderen gewonnen. De 36-jarige Nederlandse was na 129,9 kilometer met start en aankomst in Waregem haar landgenote Shirin van Anrooij te snel af. Twintig seconden later hield de Italiaanse Letizia Paternoster in een sprint om de derde stek Lotte Kopecky en de Nederlandse Puck Pieterse achter zich.

Vincent Van Genechten

Het is de 250e zege voor Vos, de tweede dit seizoen. Eind vorige maand won ze de Omloop Het Nieuwsblad (WT). Na Monique van de Ree (2012), Kirsten Wild (2013), Amy Pieters (2014, 2015, 2016), Ellen van Dijk (2018, 2019), Annemiek van Vleuten (2021) en Demi Vollering (2023) is ze de zevende Nederlandse op de erelijst.

Slechts twee keer werd de wedstrijd niet gewonnen door een Nederlandse. Daar zorgden de Finse Lotta Lepistö (2017) en de Italiaanse Chiara Consonni (2022) voor.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

Uitslag:

1. Marianne Vos

2. Shirin van Anrooij

3. Letizia Paternoster +20”

4. Lotte Kopecky

5. Puck Pieterse

6. Elisa Longo Borgini

7. Chiari Consonni +51”

8. Arlenis Sierra Canadilla

9. Lucinda Brand

10. Julie De Wilde

De Nederlandse veelvraat schrijft nu ook Dwars door Vlaanderen op haar naam. Ze klopt Shirin van Anrooij in de spurt. De derde plaats is voor de Italiaanse Letizia Paternoster. Lotte Kopecky val net naast het podium. Weetje: het is de 250ste profzege voor Marianne Vos. 
Rode vod 

Het zal niet lukken voor Kopecky, Pieterse, Paternoster en Longo Borghini. Ze strijden om plaats drie.  
Laatste stuiptrekking Kopecky

De wereldkampioene geeft zich nog niet gewonnen. Ze laat Pieterse achter en komt akelig dicht in de buurt van Paternoster en Longo Borghini. Zit er nog meer in?   
Longo Borghini wil meer

De Italiaanse ploeggenote van Shirin van Anrooij wil graag op het podium. Ze laat haar metgezellen achter en komt wel heel dicht in de buurt van de twee leidsters. Ze brengt wel Letizia Paternoster mee. Plots ligt alles opnieuw op een zakdoek. Voorin mag er niet meer getwijfeld worden.
Herlegemstraat

Lotte Kopecky krijgt nog één kasseistrook om de schade te beperken. Wat schudt de wereldkampioene nog uit de dijen op de kasseien van deze rotstrook. Vos en Van Anrooij hebben een bonus van 20 seconden.   
Kopecky moet het alleen doen

In de achtergrond moet Lotte Kopecky het achtervolgende werk in haar eentje rooien. Ze zet stevig aan op de laatste passage op Nokereberg. Het lijkt niet voldoende om het gat op Vos en Van Anrooij te dichten. Zijn de twee Nederlandse vogels gaan vliegen? 
Aanval Van Anrooij

Shirin van Anrooij probeert het overtal voorin van Lidl-Trek uit te buiten. Ze springt weg en neemt enkele lengtes. Marianne Vos gaat achter haar landgenote aan. Achter de twee wordt even getwijfeld. 

Stabiele voorsprong

Het peloton komt niet dichter. De winnares van deze editie van DDV zit voorin.
Halve minuut 

Het verschil tussen de zes leidsters en het peloton loopt op tot een halve minuut. In de achtergrond probeert de Italiaanse Silvia Persico de bakens te verzetten maar we vrezen dat het tevergeefs is.   
Nokereberg

De zes leidsters zijn op weg naar Nokereberg. Echt vlot loopt het voorin niet. Van Anrooij probeert er de gang in te houden. Het peloton komt terug tot op 15 seconden. 
Beresterke Kopecky

In één ruk rijdt de wereldkampioene het gat op het vijftal dicht. We hebben een kopgroep van zes met Kopercky, Vos, Longo Borghini, Van Anrooij, Pieterse en Paternoster. Het peloton volgt op 25 seconden. 
Lidl-Trek

Van Anrooij en Longo Borgini schudden nog een keertje aan de boom. Vos, Paternoster en Pieterse ruiken het gevaar. Kopecky houdt voorlopig de benen stil.  
Hergroepering

De aanval was een maat voor niets. We verwachten opnieuw actie op de kasseien van Doorn en de Huisepontweg. 
Aanval

De grote kanonnen roeren zich. We krijgen een groepje met Kopecky, Vos, Bredewold, Van Empel, Longo Borghini, Van Anrooij, Kastelijn en Pieterse. 
Compacte groep

Door de vreemde ontwikkelingen van deze wedstrijd rijden we verder met een compacte groep. Het is nu afwachten hoe deze koers zich verder zal ontwikkelen.    
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen