Als Bart De Pauw zijn excuses aanbood, overwoog de VRT een extra aflevering van ‘Het proces dat niemand wou’.© BELGA

Er waren plannen voor een nieuwe aflevering van ‘Het proces dat niemand wou’, maar documentairemaakster wilde niet

Indien Bart De Pauw zijn excuses aanbood aan de acht vrouwen die getuigen in ‘Het proces dat niemand wou’, overwoog de VRT om een extra aflevering te maken waarin hij zijn verhaal kon doen. Dat bevestigt de zender.

Wout Desmytere

Na jaren stilte nam Bart De Pauw gisteren voor het eerst zelf het woord, na een week heisa over de documentaire Het proces dat niemand wou. In een post op Instagram schreef hij onder meer dat hij ‘sinds enige tijd ook een manier zoekt om zijn verhaal te vertellen’. “Niet om het proces opnieuw te voeren, maar in de hoop als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets toe te voegen aan de #metoo-discussie.”

LEES OOK. Bart De Pauw reageert op heisa over documentaire: “Ook mijn vrouw en kinderen kunnen niet anders dan deze publieke schandpaal ondergaan”

“In die context heb ik enkel ontmoetingen gehad, waarin Frederik Delaplace (CEO van de VRT, red.) en Ricus Jansegers (directeur content, red.) zich bereid toonden om daar aan mee te werken. Ze wilden ook Woestijnvis/Tess Uytterhoeven (de maakster van de docu, red.) daarbij betrekken om zo een constructief kader te creëren.” Die gesprekken hebben ook plaatsgevonden, bevestigt de VRT.

“Als er excuses zouden volgen, en die moesten er eerst echt wel zijn, gingen we bekijken hoe we daarmee zouden omgaan. Tess zag het echter niet zitten om een update te maken, dus zijn we daar niet verder op ingegaan.” Uytterhoeven vroeg De Pauw in 2021, toen ze de docu maakte voor Streamz, al om een interview. Toen weigerde hij dat. Het origineelwordt vanavond om 21.20 uur uitgezonden op VRT CANVAS.

LEES OOK. “Een opmerkelijke fout en het is niet zijn eerste”: hoezeer wankelt de positie van VRT-CEO Frederik Delaplace?

LEES OOK. “Het waren maar sms’jes”: waarom je naar de veelbesproken documentaire over Bart De Pauw moet kijken als je dat denkt

De zaak-Bart De Pauw

- Bart De Pauw stond twintig jaar lang aan de top van de televisiewereld, tot hij in opspraak kwam.

- Van stiekem een gesprek opnemen tot een verdacht Twitter-profiel: Bart De Pauw koos keer op keer de foute strategie.

- De VRT besliste ‘Het proces dat niemand wou’, de docu over de zaak-Bart De Pauw, niet uit te zenden “om alle kansen te geven aan gesprekken tussen partijen”.

- Het was een “twijfelende” VRT-baas die zwichtte voor “nakende excuses” van Bart De Pauw.

- Of hoe een gesprek tussen Bart De Pauw en de CEO van VRT een nieuwe storm veroorzaakte: “Pas bij het vreemde persbericht gingen de alarmbellen af”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER