Spionage

Filip Dewinter blijft ondervoorzitter Vlaams Parlement, hoewel vijf partijen hem uit functie wilden halen

Vlaams Belang behoudt Filip Dewinter als ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. Diverse fracties vroegen de Antwerpenaar om na de beschuldiging van spionage voor China de eer aan zichzelf te houden.

Bart Brinckman

Vijf partijen (CD&V, Open VLD, Vooruit, Groen en PVDA) vroegen woensdag aan Filip Dewinter om een stap opzij te zetten als ondervoorzitter van de assemblee. Door Humo en Apache gepubliceerde documenten stelden eerder deze week opnieuw scherp op de activiteiten die de Antwerpenaar leverde aan enkele mantelorganisaties van de Chinese Communistische Partij en hun Vlaamse lokale gangmaker/spion Chanchun Chao.

Dat Dewinter in de periode 2015-2018 voor een aantal Chinese vzw’s activiteiten organiseerde en op hun kosten ook China bezocht, was bekend. Wel kwam het bewijs dat het doel van de activiteiten eerder politiek dan cultureel was, zoals Dewinter steevast beweerde. Bovendien bleek dat hij minstens een fee van 3.000 euro opstreek en allerlei kosten kreeg terugbetaald.

De diverse partijen wisten drommels goed dat ze formeel geen poot hadden om op te staan. De deontologische commissie van het Vlaams Parlement beschouwde klachten in die zin eerder dit jaar als niet ontvankelijk. Tijdens de activiteiten maakte Dewinter immers deel uit van de Kamer. Mede via Chao deelde Dewinter in 2020 duizenden mondmaskers uit tijdens de covid-crisis. Ook daar kon hem niets ten laste worden gelegd wegens “geen dossier”.

LEES OOK. Brede oproep om ontslag Filip Dewinter als ondervoorzitter van Vlaams Parlement, Liesbeth Homans: “Ik kan niets doen”

Schaap

Het ondervoorzitterschap van het Vlaams Parlement komt met een zekere reputatie. Willem-Frederik Schiltz, de fractieleider van Open VLD, verwoordde dat het best. “Wij hebben een voorbeeldfunctie. Wanneer duidelijk is dat er toch zeer bedenkelijke dingen gebeurd zijn, dat de heer Dewinter contacten heeft onderhouden met Chinese spionnen en zich daarvoor heeft laten betalen, dan mag ik dat laakbaar vinden. Ik kan dus niet anders dan te vragen om alsjeblieft dat fatsoen te honoreren.”

Dat “appel aan het moreel fatsoen” maakte op Vlaams Belang geen indruk. Fractieleider Chris Janssens benadrukte dat het parket en de Staatsveiligheid Dewinter al jaren geleden (in 2018) heeft “vrijgepleit”. Hij laakte de “trial by media” en vervolgens de “trial by parliament vlak voor de verkiezingen” en op basis van “opgewarmd zogenaamd nieuws”. In geen geval wilde Vlaams Belang een vervanger voor Dewinter aanduiden.

Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) kon slechts verwijzen naar het reglement van haar instelling. Dat geeft haar geen enkele mogelijkheid om in te grijpen. Dewinter gedroeg zich tijdens het debat als een schaap dat stilzit als het wordt geschoren. In haar tussenkomst wees Hannelore Goeman (Vooruit) op de kern van de zaak. “Er is natuurlijk maar een die Dewinter tot ontslag kan dwingen door hem uiteindelijk uit de partij te zetten, en dat is Tom Van Grieken.” De voorzitter van Vlaams Belang weigert dat te doen.

LEES OOK. Filip Dewinter reageert voor het eerst op zijn betrokkenheid bij Chinese spionage en biedt excuses aan Koen Metsu (N-VA) aan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER