Frederik Vansina, de nieuwe chef van Defensie.
Volledig scherm
PREMIUM
Frederik Vansina, de nieuwe chef van Defensie. © Photo News

PORTRET. Van gevechtspiloot tot nieuwe chef Defensie: wie is Frederik Vansina?

Onder zijn leiding gingen onze F-16’s de strijd aan tegen dictator Mouammar Kadhafi en de Islamitische Staat. Toch was de grootste uitdaging van zijn carrière een reeks incidenten met vredesactivisten. Na een lang parcours binnen de luchtmacht klimt hij nu op tot de nieuwe stafchef van het Belgisch leger, de absolute nummer één. Wie is Frederik Vansina (59)? “Hij is een rasechte diplomaat, dat heeft hij van zijn vader.”

9 reacties

  • Filiep Lapeire

    1 maand geleden
    Wat ie de waarde van de absolute nummer één als boven hem een minister de klok luid? Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel!
  • LUC AUDOORE

    1 maand geleden
    Vroeger studiegenoot. Nu baas. Enkel respect en waardering voor hem. Iemand waar ik door het vuur en zonodig in het gevecht zou voor gaan.
  • Frank De Rycke

    1 maand geleden
    Pracht van een kerel ...sympathiek en vriendelijk , vol kennis !! Ooit mogen samenwerken met hem tijdens EOD en IEDD oefening !!
  • Guy Van Severen

    1 maand geleden
    Wat een kerel ! Respect !!!
  • Antonio Lefevere

    1 maand geleden
    Dit is een positieve zet en bijgevolg een bekwaam officier van een belangrijk component binnen Defensie met ervaring. Hij heeft bovendien de vereiste en nodige kwaliteiten om met onze politici en buitenlandse collega’s om te gaan.
  1. KIJK. Melissa Depraetere (Vooruit) op haar eerste 1 mei-viering als voorzitter: “Verre van mijn grote droom om met N-VA samen te werken, maar ben realistisch”

    KIJK. Melissa Depraetere (Vooruit) op haar eerste 1 mei-vie­ring als voorzitter: “Verre van mijn grote droom om met N-VA samen te werken, maar ben realis­tisch”

    Op 1 mei, oftwel de dag van de arbeid, zet elke politieker z’n beste beentje voor. Nu 1 mei dit jaar in het midden van de kiescampagne valt, worden er nog meer beloftes gedaan dan andere jaren. Wij volgden met VTM NIEUWS Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere. Bij haar eerste stop in Bredene wordt ze heel hartelijk ontvangen. Daar heeft Vooruit dan ook een absolute meerderheid. Daarna vertrekt ze naar Oostende voor de grote 1-mei stoet. Ze neemt er een duidelijk standpunt in op het vlak van pensioenen: “Wie op zijn 18 jaar is beginnen met werken, moet op zijn 60ste kunnen stoppen met een volwaardig pensioen.”
  2. KIJK. Aïsha en Maryam moesten vluchten uit Gaza:
“Ik was doodsbang toen een bom naast ons ontplofte”

    KIJK. Aïsha en Maryam moesten vluchten uit Gaza: “Ik was doodsbang toen een bom naast ons ontplofte”

    Aïsha en Maryam groeiden op in België, maar verhuisden in 2022 naar Gaza om voor hun grootouders te zorgen. Een jaar later breekt er de oorlog uit. “Wij zijn te voet van het noorden naar het zuiden moeten vluchten. Het was zo onveilig dat we in twee verschillende huizen moesten schuilen”, getuigt Aïsha aan VTM NIEUWS-journalist Jonas Lips. De zussen maken bombardementen en schietpartijen mee. Onderweg verliezen ze ook hun tante