De StandaardRussische invloed

Dewinter gaf interview aan website pro-Russische oligarch die Europa wil destabiliseren

VB-kopstuk Filip Dewinter: “Ik wist niet dat Rusland achter die website zat.”© Frank Bahnmuller

De Tsjechische inlichtingendienst BIS heeft een netwerk opgerold dat via een ‘nieuwswebsite’ de Russische invloed in Europa wil vergroten. Op de website Voice of Europe, die gecontroleerd wordt door een persoonlijke vriend van Poetin, gaven onder anderen Filip Dewinter en Filip Brusselmans een interview.

Nikolas Vanhecke en Simon Andries

Voor zijn goede vriend Viktor Medvetsjoek wilde Russisch president Vladimir Poetin een hoge prijs betalen. De Oekraïense oligarch is altijd pro-Kremlin geweest, hij werd zelfs aanzien als Poetins belangrijkste bondgenoot in het land. In april 2022, na de invasie van Oekraïne door Rusland, werd Medvetsjoek opgepakt door de Oekraïense veiligheidsdiensten. In september van dat jaar ruilde het Kremlin de oligarch samen met 55 Russische krijgsgevangenen voor meer dan tweehonderd Oekraïense strijders die meevochten in de zware strijd om Marioepol. Sindsdien verblijft Medvetsjoek in Rusland.

Vandaag raakte bekend dat hij van daaruit een pro-Russisch beïnvloedingsnetwerk runt. Medvetsjoek doet dat via Tsjechië. “Het doel van deze operatie is de ondermijning van de territoriale integriteit, soevereiniteit en vrijheid van Oekraïne”, stelt het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling die deze namiddag op zijn website verscheen. Medvetsjoek is wegens die beïnvloedingsactiviteiten op de Tsjechische sanctielijst geplaatst.

Een belangrijk instrument van de oligarch is de ‘nieuwswebsite’ Voice of Europe. Die bevat tal van berichten over uiteenlopende onderwerpen, en door de opbouw ziet het er een legitiem nieuwskanaal uit. Maar de selectie van artikels en de toon ervan passen in de voortdurende pogingen van Rusland om via beïnvloedingsoperaties tweedracht te zaaien in Europa.

Dewinter: “verrast dat Russen erachter zitten”

Verschillende leden van Vlaams Belang gaven interviews aan Voice of Europe. De meest prominente naam is die van Filip Dewinter, die in september vorig jaar de website uitgebreid te woord stond. “Als we de massa-immigratie niet kunnen stoppen, zal dat het einde van de Europese beschaving betekenen”, is de kop boven het interview. Het gaat over “het falen van het multiculturalisme, de massa-immigratie, de omvolking in Europa, de verslechterende veiligheidssituatie op het continent, de aanklachten tegen Trump, de staat van de democratie in de Verenigde Staten, de Russisch-Oekraïense oorlog en de EU-verkiezingen van 2024”. Dewinter beweert dat de Amerikaanse president Joe Biden het gerechtelijk systeem gebruikt om van Donald Trump af te raken.

“Ik geef interviews aan iedereen die dat wil”, reageert Dewinter op vragen over zijn interview op de pro-Russische website. “Ik heb er geen geld voor gekregen. Men heeft mij gevraagd, en dan heeft het interview plaatsgevonden.”

Dewinter zegt “verrast te zijn dat Russen achter de website zouden zitten”. “Ik weet alleen dat het een rechts kanaal is. Ik ben trouwens geïnterviewd door een Amerikaan. Net zoals bij de Chinezen zegt men nu achteraf dat het zus of zo zit. Maar toen wist ik dat niet. Het interview ging over van alles en nog wat, er zijn zelfs geen vragen over Rusland gesteld.”

Dat klopt niet. Ongeveer het laatste kwart van het interview gaat over de Europese sancties tegen Rusland en de steun die Oekraïne krijgt. Dewinter stelt het nut daarvan ernstig in vraag. “Nu praten politieke leiders over het leveren van gevechtsvliegtuigen. Wat is het volgende? Ik vraag mijn collega’s in het parlement: wat is de volgende stap en welk doel dient dit? De oorlog winnen? Ik heb niet de indruk dat iemand de overwinning zal behalen, dat iemand deze oorlog zal winnen. Dus wat is het doel?”

Ook andere Vlaams Belangers

Hij zegt ook wel dat de Oekraïense bevolking moet worden gesteund. “En ik sta achter het Oekraïense volk”, zegt Dewinter. “Ik heb zeer goede contacten in Rusland. Ik ben een vriend van verschillende Russische politici. Persoonlijk ben ik altijd voor een alliantie tussen Europa en Rusland geweest, een alliantie tussen de bevrijde landen na het communistische tijdperk, tussen de bevrijde landen van Midden- en Oost-Europa en de West-Europese landen. En ik had altijd de indruk dat de Amerikanen dit idee niet leuk vonden.”

Een partijgenoot van Dewinter die ook een interview gaf aan Voice of Europe, is Vlaams parlementslid Filip Brusselmans. Dat werd ook vorig jaar gepubliceerd. “Ik heb geen geld gekregen van Voice of Europe, en ik heb geen weet van linken tussen Voice of Europe en Rusland”, reageert Brusselmans tegenover De Standaard.

Europees Parlementslid Tom Vandendriessche, die ook de studiedienst van het Vlaams Belang runt, maakte twee weken geleden via zijn profiel op Instagram bekend dat hij een interview gaf aan Voice of Europe. Hij ging nog niet in op vragen van De Standaard. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ontkent dat de partij iets wist van de Russische link achter de website.