Voormalige Amerikaanse senator Joe Lieberman is overleden op 82-jarige leeftijd.
Foto: Getty Images

Voormalige Amerikaanse senator Joe Lieberman (82) overleden

De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden als gevolg van complicaties na een val. Dat maakt zijn familie bekend. De Democratische senator uit de staat Connecticut werd 82 jaar.

Als jonge advocaat startte hij zijn politieke carrière in het parlement van Connecticut. Begin de jaren 80 werd hij verkozen tot procureur-generaal van de staat en in 1989 schopte hij het tot in het Amerikaanse Congres. Tot 2013 zetelde hij onafgebroken in de Senaat.

De modern-orthodoxe jood stond bekend als een eerder conservatieve stem onder de Democraten, met in de achtergrond een almaar groeiende kloof met de Republikeinen. Om die reden koos Al Gore ervoor om Lieberman bij de presidentsverkiezingen van 2000 aan te duiden als zijn running mate. Uiteindelijk ging de overwinning naar de Republikeinen, met George W. Bush als president. 

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2004 deed Lieberman zelf ook een gooi naar de Democratische nominatie. Wegens een gebrek aan steun - naar eigen zeggen onder meer door zijn goedkeuring voor de oorlog die Bush in Irak uitvoerde - trok hij zijn kandidatuur in.

Lieberman was tot aan zijn dood actief binnen de Amerikaanse politiek.

Joe Lieberman en Al Gore tijdens de presidentsverkiezingen in 2000.
Foto: Getty Images

Meest gelezen