© EPA

“Consument moet te allen tijde controle houden over persoonlijke gegevens”

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer juicht toe dat de Europese Commissie een miljoenenboete opgelegd heeft aan Facebook voor het verschaffen van foutieve informatie bij de overname van WhatsApp in 2014. “Dit is belangrijk voor de privacy van de consument.” Volgens De Backer brak Facebook de belofte om de gegevens niet te koppelen.

Facebook nam in 2014 de chatdienst Whatsapp over. Toen de Commissie de overname onderzocht, liet Facebook weten dat het onmogelijk de Facebookaccounts automatisch kan koppelen aan de accounts van WhatsApp-gebruikers. Maar bij een update van de gebruiksvoorwaarden en privacyregels in 2016 kondigde Whatsap de mogelijkheid aan om het telefoonnummer van de WhatsApp-gebruiker te koppelen aan Facebook. Volgens de Commissie wist Facebook reeds in 2014 dat dit tot de mogelijkheden behoorde.

“Als consumenten verkeerd geïnformeerd worden, komt ook hun privacy in het gedrang. Het is niet correct en absoluut in strijd met de privacyregels dat Facebook in uw plaats beslist om uw Whatsapp-telefoonnummer te koppelen aan uw Facebookaccount”, reageert staatssecretaris De Backer.

“Facebook heeft immers geen toestemming verkregen van de Whatsapp-gebruikers om deze data uit te wisselen. Het is de consument die te allen tijde beslist wat er met zijn gegevens gebeurt.” De Backer drong er in het verleden op Europees niveau op aan dat uitgeklaard wordt “hoe we de privacy van burgers beter kunnen beschermen in dergelijke gevallen”.

Intussen loopt er ook op Europees niveau een zaak, opgestart en getrokken door de Belgische Privacycommissie en in samenwerking met vijf andere landen, om ervoor te zorgen dat Facebook stopt met die informatiedeling, aldus de staatssecretaris.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer