Didier Reynders neemt onbetaald verlof bij Europese Commissie om zich te kunnen toeleggen op verkiezingscampagne bij Raad van Europa

Didier Reynders© BELGA

Belgisch Eurocommissaris Didier Reynders neemt vanaf 25 april onbetaald verlof bij de Commissie om zich volledig op zijn campagne voor de verkiezing van de volgende secretaris-generaal van de Raad van Europa te kunnen toeleggen. Dat heeft de Commissie woensdagavond bekendgemaakt.

jvh
Bron: BELGA

Het Comité van Ministers van de Raad van Europa valideerde maandag de drie kandidaturen die het ontvangen heeft voor de post van secretaris-generaal. Het gaat om Didier Reynders, de Zwitserse socialist Alain Berset en de sociaaldemocraat Indrek Saar uit Estland. Eind juni beslist de Parlementaire Vergadering wie de Kroatische Marija Pejcinovic Buric mag opvolgen.

LEES OOK. Didier Reynders kan nog altijd secretaris-generaal van Raad van Europa worden

Reynders bracht Commissievoorzitter Ursula von der Leyen er maandag van op de hoogte dat hij een van de drie weerhouden kandidaten voor de topfunctie is en vroeg haar of hij onbetaald verlof kan nemen tot de verkiezing van de nieuwe secretaris-generaal. Zijn afwezigheid zou ingaan op 25 april, de dag van de laatste stemmingen in het Europees Parlement tijdens de lopende legislatuur.

Von der Leyen heeft het verzoek van de Belgische commissaris ingewilligd, luidt het bij de Commissie. Tot 25 april mag hij op geen enkele manier rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken worden bij de kiescampagne, er mag tot dan ook geen campagne in zijn naam worden gevoerd en elke mogelijke perceptie van belangenvermenging moet vermeden worden. Het zijn engagementen die Reynders al gezegd heeft na te zullen komen.

Daarbovenop, zegt Von der Leyen, mag hij tijdens zijn afwezigheid geen beroep doen op de middelen van de Commissie en moet hij de gedragscode voor Eurocommissarissen blijven naleven.

De Raad van Europa waakt over de mensenrechten op het Europese continent en telt 46 lidstaten. De instelling staat helemaal los van de Europese Unie. In 2019 was Reynders al eens kandidaat om secretaris-generaal te worden, maar hij moest het toen afleggen tegen Pejcinovic Buric. Nu waagt hij dus een nieuwe poging, nadat de federale regering hem in januari formeel had voorgedragen.

De Parlementaire Vergadering beslist tussen 24 en 28 juni over de nieuwe secretaris-generaal. Het mandaat start op 18 september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen