“Bedrijven vinden nog steeds zeer moeilijk personeel. We kunnen dan ook niet toelaten dat werkzoekenden niet ingaan op afspraken bij VDAB”, reageert UNIZO-topman Danny Van Assche.
Volledig scherm
“Bedrijven vinden nog steeds zeer moeilijk personeel. We kunnen dan ook niet toelaten dat werkzoekenden niet ingaan op afspraken bij VDAB”, reageert UNIZO-topman Danny Van Assche. © Belga / Anneke D'Hollander / Baert Marc

Recordaantal werklozen financieel gestraft: “Schors onmiddellijk de uitkering van iedereen die zomaar zijn kat stuurt”

Nog nooit werden zoveel Vlaamse werklozen geschorst als vorig jaar. Dat deed de RVA omdat ze niet genoeg moeite deden om een job te vinden. Bijna 12.000 werkzoekenden – of 1 op de 9 – verloren hun uitkering. Het blijkt trouwens een bijna uitsluitend Vlaamse sanctie. “Vlaanderen blaft en bijt wanneer nodig. Brussel blaft, maar bijt niet. Wallonië blaft zelfs niet eens”, klaagt UNIZO-topman Danny Van Assche aan. Hoe bont moet je het als weerspannige werkzoekende maken voor je je uitkering kwijt bent?

309 reacties

  • Anna Melis

    4 weken geleden
    En van de vdab naar het ocmw. Vicieuze cirkel .Er moeten andere maatregels komen .
  • An Vanden Bossche

    4 weken geleden
    Nu men overal te weinig personeel heeft, is deeltijdse werkloosheidsuitkering voorbijgestreefd Hetzelfde door werkloosheid op te vangen door jobs te creëren bij de overheid. Spijtig is wel dat VDAB mensen die willen werken niet beter helpt wanneer nodig. De ziekenkas is een groter probleem dan de werklozenkas.
  • Friedel Pas

    1 maand geleden
    @Eddy Maes, dat is toch de waarheid oneer aandoen. Zorgpremie moet in elk gewest betaald worden. Milieunormen zijn voor 80% bepaald door Europa en gelden dus ook in Walonië, vandaar dat de Waalse boeren nog heviger protesteren dan de Vlaamse en brussel kort en klein slagen, en doordat Wallonië minder dicht bevolkt is, en meer in zijn distributienetten geïnvesteerd heeft hebben ze daar ook minder nood aan cappaciteitstarief. Transfers zijn er in beide richtingen. Alles dubbel doen kost veel geld
  • Eddy Maes

    1 maand geleden
    Die schorsing is niet het enige waardoor Vlaanderen zich van Brussel en Wallonië onderscheid.Denk ook nog maar eens aan het capaciteitstarief dat enkel in Vlaanderen geldt, de jaarlijkse zorgpremie die wij verplicht moeten betalen, de veel de strenge milieu normen, enz, enz... en vergeet ook niet de transfers naar Wallonië die door onze strot geduwd worden. En dan durven de Waalse politiekers de Vlamingen nog eens zeggen met wie ze in de Vlaamse regering al dan niet een coalitie mogen vormen.
  • Alischa De Hertog

    1 maand geleden
    Erg triestig, de voortdurende uitholling van de sociale rechten en de algemene voorzieningen.