Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) krijgt forse kritiek van de afzwaaiende topman van de onderwijsinspectie Lieven Viaene, rechts op de foto.
Volledig scherm
Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) krijgt forse kritiek van de afzwaaiende topman van de onderwijsinspectie Lieven Viaene, rechts op de foto. © BELGA / ID / Ilias Teirlinck

“Kan moeilijk slecht nieuws verdragen”: afzwaaiende topman onderwijsinspectie haalt uit naar minister Ben Weyts

Lieven Viaene, afzwaaiende topman van de Vlaamse onderwijsinspectie, haalt vrijdag in de kranten van Mediahuis hard uit naar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De inspectie werd de afgelopen jaren “geremd in het benoemen wat er op het veld niet goed loopt”, lichtte Viaene zijn kritiek toe in ‘De Ochtend’ op VRT Radio 1.

98 reacties

  • paul dhaese

    4 weken geleden
    Waarom is deze man misnoegd? Kunnen we de minister ook eens horen?
  • Vincent Henry

    1 maand geleden
    Het inspectie systeem loopt ook fout: scholen een paar weken vooraf verwittigen dat men komt inspecteren... dan weet je hoe onecht sommige scholen zich zullen tonen. Zoiets moet onaangekondigd gebeuren! En de verslagen zijn computerdocumenten (mag niet veel tijd kosten...). En men vertrouwt scholen die onvoldoende presteren zodat er vaak dan geen nacontrole meer gebeurt. Inspecteurs zijn gewone leerkrachten die het via examen worden ambt: zeer goed betaald, meer vakantie, minder uren.
  • oswald billiet

    1 maand geleden
    Laat ons maar zeggen dat Covid heel erge sporen heeft veroorzaakt en nagelaten. In die jaren was het hele onderwijs ontwricht door ziekte, sluiting ven scholen, thuiswerk. Daar kon een minister noch de beste inspectie niet tegenaan. Die ontwrichtende sporen zijn er tot op vandaag nog en oorzaak van een onderwijs dat zich maar heel langzaam kan rechttrekken. En zo werden, meestal door onmacht, fundamentele beleidsfouten begaan.
  • Vandeneijnde Jos

    1 maand geleden
    HOEVEEL feiten, rapporten zijn er tijdens covid niet achter gehouden 'om geen paniek te veroorzaken' Vraag het maar aan Van Ranst!
  • Jan peeters

    1 maand geleden
    Een minister die rapporten vervalst of achterhoudt, moet er uit. Een onderzoek dat gevoerd wordt, mag niet door een minister beïnvloedt worden, het parlement en het volk moet de waarheid horen, maar bij NVA dult men geen tegenspraak, ze hebben hun eigen regels. Op het departement van Francken verkocht men Visa, trad hij af? Natuurlijk niet, De Wever liet de regering vallen om Francken te redden met een enorm gat in de begroting van Van Overveldt, dàt is NVA, brullen tegen anderen maar zelf????