Identificatieplatform Itsme krijgt concurrentie van Smart-ID

Kalev Pihl, CEO van SK ID Solutions. © SK ID Solutions
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Itsme mag in België dan de populairste toepassing zijn om je veilig aan te melden bij tal van digitale diensten, het is al even niet meer de enige. Een dik jaar geleden verscheen myID ten tonele, en vanaf vrijdag is ook de Estse concurrent Smart-ID beschikbaar in ons land. Hier nog nauwelijks gekend, maar in verschillende Noord-Europese landen is Smart-ID marktleider.

Net als Itsme is Smart-ID een universele app voor authenticatie van personen en voor legale, digitale handtekeningen. Gebruikers kunnen zich ermee aanmelden bij alle gangbare apps van banken, overheidsdiensten of documentplatformen. Het merk heeft grote ambities in ons land en volgens een analyse van marktonderzoeksbureau Dedicated heeft 49 procent van de Belgen ook wel oren naar alternatieve identificatieapps, zoals Smart-ID.

‘Veiligheid en gebruiksgemak’

België is het vijfde land in Europa waar burgers zich intussen met Smart-ID kunnen identificeren. ‘Miljoenen Belgen zijn al goed vertrouwd met digitale authenticatie bij hun bank, online winkels of overheidswebsites als Tax-on-Web’, zegt Kalev Pihl, CEO van SK ID Solutions, het bedrijf achter Smart-ID. ‘We willen hen een veilig en gebruiksvriendelijk alternatief aanbieden, dat de sterkste beveiliging combineert met privacy en gebruiksgemak.’

Smart-ID is de marktleider in verschillende Noord-Europese landen. Het registreerde in 2023 ongeveer één miljard transacties, driemaal zoveel als het totale aantal transacties in ons land. SK ID Solutions hanteert een ‘eenvoudig en betaalbaar model’ per transactie. Het bedrijf levert naast authenticatie ook andere digitale identiteitsdiensten. Zo maakt de Europese Commissie sinds 2019 gebruik van Smart-ID’s timestamping om documenten te officialiseren aan de hand van een tijdsstempel.

Een impressie van de Smart-ID app. © SK ID Solutions

Digitale portemonnee

In ons land ging SK ID Solutions alvast een partnership aan met Trust1team uit Merelbeke, dat identificatiediensten levert aan verschillende Belgische en Europese banken, overheids- en zorgorganisaties en in sterk beveiligde omgevingen. De samenwerking moet onder meer resulteren in een digitale portemonnee voor op smartphones – een ‘wallet’ die je zal kunnen gebruiken voor authenticaties, digitale betalingen of klantenkaarten.

‘We zijn van mening dat burgers altijd de volledige controle over hun eigen identiteit moeten behouden’, zegt Trust1team-CEO Michallis Pashidis. ‘Privacy moet volgens ons te allen tijde worden gegarandeerd, en SK-ID deelt duidelijk die visie. Als certificate authority staat SK onder scherp toezicht. Het zit in hun en ons DNA om digitale identiteiten te bewaken en beveiligen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content