© ATV

Mortsel geeft ongunstig advies voor nieuwe vergunning Antwerp Airport: “Niet akkoord met eeuwigdurende vergunning”

Mortsel/Deurne -

Het Mortselse schepencollege brengt een ongunstig advies uit voor de aanvraag van een nieuwe omgevingsvergunning voor de luchthaven in Deurne. De huidige vergunning van Antwerp Airport vervalt op 17 juni.

fisp

Door het vervallen van de omgevingsvergunning vraagt de luchthaven een hervergunning aan. Tijdens het openbaar onderzoek, dat tot vrijdag 22 maart liep, mochten buren en organisaties opmerkingen en bezwaren indienen. Buurgemeenten zoals Mortsel kunnen ook een advies verlenen en voor de stad is deze ongunstig.

“Over wat er in de toekomst precies met de luchthaven moet gebeuren, zijn de meningen in het schepencollege, net als onder de Mortselaars, verdeeld. Maar we zijn het er wel over eens dat we niet akkoord kunnen gaan met deze eeuwigdurende vergunning. De vergunningsaanvraag is voor ons duidelijk in strijd met een aantal Vlaamse, federale en Europese regels, onder andere met het stikstofdecreet”, zegt schepen voor Milieu Steve D’Hulster (Vooruit).

Tijdelijk

Voor het schepencollege kan er alleen sprake zijn van een tijdelijke omgevingsvergunning. De Vlaamse overheid moet ook voorwaarden opleggen om de luchthaven aan de Europese, federale of Vlaamse wetgeving, zoals milieuvergunningen, stikstofdecreet en ruimtelijke uitvoeringsplannen, te laten voldoen. Hierover moeten volgens de stad Mortsel bindende afspraken komen, die ook worden nageleefd.

“Vanuit het beleidsdomein ruimtelijke ordening is de vergunningsaanvraag eveneens problematisch. De uitbreiding die in de vergunning gevraagd wordt, is volgens de huidige regelgeving zonevreemd en dus ook een reden om als stad een ongunstig advies te geven”, vult schepen voor Ruimtelijke Ordening Livia Moreau (Open VLD) aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mortsel