Honderden shoppers veilig evacueren in een mum van tijd: hier kunnen ze dat

Het Waasland Shopping Center is donderdagochtend volledig ontruimd tijdens een evacuatieoefening. Alle 1.200 aanwezige bezoekers en winkeliers hadden in 8 minuten het complex verlaten. De oefening was op voorhand aangekondigd.

Bert Foubert

Grote borden aan de verschillende ingangen van het winkelcentrum kondigden de oefening aan, maar toch was het om 10.15 uur voor heel wat bezoekers schrikken. In alle gangen ging een sirene loeien en alle aanwezigen werden verzocht zich naar de dichtstbijzijnde uitgang te begeven.

Paniek was er niet, maar hier en daar waren er toch mensen die al lopend het gebouw verlieten. “De fictieve reden voor de evacuatie was een brand in de centrale gang van het winkelcentrum”, schetst manager Toon De Meester. “In acht minuten was het gebouw leeg. In totaal werden 1.200 bezoekers en winkeliers geëvacueerd. Alles verliep vlot. Na twintig minuten kon iedereen terug naar binnen. We houden elk jaar een oefening zoals deze. Nuttig, want we hebben opnieuw een aantal aandachtspunten ontdekt.”

De evacuatie was op voorhand aangekondigd in de pers en ook het winkelpersoneel was gebrieft. Een bewuste keuze. “Bij eerdere evacuaties hebben we gemerkt dat onze bezoekers snel de link legden met terreur. Dat wilden we vermijden door de oefening overal aan te kondigen.”

© bfs

© bfs

© bfs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen