GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Raadslid Hamont-Achel vindt huur van Ursulinenkapel te duur: “700 euro is toch wel veel”

Hamont-Achel
Meerderheid: CD&V (10), Balans (1) Onafhankelijk (1)Oppositie: Pro Hamont-Achel (10), N-VA (1)

Ursulinenkapel: De gerestaureerde Ursulinenkapel oogstte al heel wat lof tijdens een kennismakingsweekend voor het grote publiek. De stad wil dit stuk erfgoed ter beschikking stellen voor allerhande activiteiten. De gemeenteraad boog zich over het gebruikersreglement en de gebruikerstarieven. “Het resultaat is de investering waard, maar jammer dat het enkel wordt gebruikt voor activiteiten. Zou de kapel niet ruimer opengesteld kunnen worden voor bezoekers, eventueel in combinatie met een toeristisch bezoek aan de kerk”, opperde oppositieraadslid Jacky Umans (Pro). Schepen Joren Mertens (onafhankelijk) reageerde dat een regeling wordt uitgewerkt met gegidste rondleidingen. “Zolang de nodige beveiliging niet is aangebracht, is het niet verstandig daarbuiten de kapel vrij toegankelijk te maken, maar dat kan op termijn worden bekeken.” Het tariefreglement werd tijdens de raad bijgestuurd, na de kritiek van raadslid Mieke Van Hout (cd&v) dat de prijs voor particuliere initiatieven van inwoners toch aan de hoge kant was: “700 euro is toch wel veel. Ik zou me eerder kunnen vinden in 500 euro.” Schepen Joren Mertens kon zich hierin vinden. “We willen de prijs wel op een zekere hoogte houden, om niet te concurreren met het Michielshof en de parochiezalen.” Op aangeven van raadslid Theo Schuurmans (cd&v) werd ook het tarief voor particuliere organisatoren van buiten Hamont-Achel aangepast naar 1.000 euro in plaats van 1.600 euro. “Anders zou het verschil wat buiten verhouding zijn. Daarom hanteren we best een dubbel tarief.” Raadsleden Rik Rijcken (Pro) en Roger Mertens (N-VA) stelden voor om het punt uit te stellen, maar de schepen wou het reglement rond hebben. “De aanvragen stromen immers al volop binnen.” Raadslid Roger Mertens stemde tegen en sprak van een “slecht voorbereid”agendapunt.

Laadpalen: Engie wil in Hamont-Achel laadpalen realiseren, waarbij per paal twee parkeerplaatsen worden voorzien. Hierbij hoort een verkeersreglement waarvan de invoering wordt gedelegeerd aan het schepencollege, om zo een vlotte uitrol mogelijk te maken. Oppositieraadslid Jacky Umans (Pro) vroeg aandacht om telkens ook snel werk te maken van de bijhorende signalisatie. “Zodat deze parkeerplaatsen zeker voorbehouden blijven voor elektrische voertuigen.”

Sterrenregister: De gemeenteraad ging unaniem akkoord om een sterrenregister in te voeren voor stilgeboren kindjes van minder dan 140 dagen. Pro en N-VA hadden dit in een toegevoegd punt geagendeerd. Burgemeester Tom Cox (cd&v) lichtte toe dat de stad zoals vele andere Vlaamse gemeenten al was benaderd voor dit initiatief dat uitgaat van de Oostendse vzw Boven De Wolken. “Ondertussen werd dit ook uitgewerkt en overgemaakt aan de vzw. Het zal beschikbaar zijn vanaf 1 mei.” (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer