De Hoeseltse Parkstraat telt meer huizen dan de Bilzense Parklaan maar mag toch haar naam niet houden.© Fred Peeters

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Hoeseltse Parkstraat telt twee huizen meer, maar speelt naam toch kwijt aan Parklaan in Bilzen

Hoeselt
Meerderheid: VLD+ (9), N-VA-nieuw (3), Onafhankelijke (1).Oppositie: Best-Groen (4), Trots (4).

Park… straat of laan? Om te vermijden dat in de fusiestad Bilzen-Hoeselt verwarring ontstaat door gelijke straatnamen koos de Hoeseltse gemeenteraad in februari 31 nieuwe straatnamen voor 2025. Zesentwintig daarvan werden tijdens de laatste gemeenteraad unaniem definitief goedgekeurd. Tegen de nieuwe namen voor de Onze-Lieve-Vrouwstraat, Weyerstraat, Zapstraat en Rode Kruislaan loopt nog een bezwaar. Tegen de naam Grootherenlaan voor de Parkstraat werd zelfs een klacht ingediend. Burgemeester Yves Croux (VLD+): “De gouverneur onderzocht de klacht en besloot dat alles volgens de regels verliep.”

LEES OOK. Discussie over vier Hoeseltse straatnamen die moeten veranderen door fusie met Bilzen

“Onterecht”, reageerde oppositieleider Fons Capiot (Trots). “De straten met de meeste huizen zouden hun naam mogen behouden. De Hoeseltse Parkstraat telt 30 huizen, de Bilzense Parklaan 28. Die regel is hier niet gevolgd”.

Burgemeester Croux vertelde waarom: “We kijken ook naar de betekenis en ligging van de straat. De Parklaan ligt net bij het Bilzense Park Haffmans. Daarom mag de Parklaan de naam houden.”

“Mooi, de burgemeester van Hoeselt komt niet op voor de Hoeselaren”, spotte Capiot.

Recyclagepark: De aanleg van weg en riolering naar het nieuw te bouwen recyclagepark op de Industrielaan zal Hoeselt ruim 526.000 euro kosten. Fractieleiders Mieke Claesen (Best Groen) en Fons Capiot (Trots) waren eensluidend: “Een nieuw recylagepark is nodig, daar zijn we voor. Maar dit project sleept al aan van 2011 en weer eens heeft het gemeentebestuur verzuimd hiervoor maximale Vlaamse subsidies te vragen. Om die reden onthouden we ons.”

De meerderheid keurde de uitgave goed.

Tafeltennisclub: Tafeltennisclub Tamara mag van een unanieme gemeenteraad op de gemeentegrond in de Catsbeek nog eens 50 jaar verder tafeltennissen én een nieuwe tafeltennishal bouwen. Voor dat opstalrecht betaalt Tamara de gemeente nul euro. (frpe)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer