Het stort wordt na sanering een landschapspark.© Jozef Croughs

Zwaar vervuild stort in Sint-Truiden wordt landschapspark: sanering kost meer dan 4 miljoen euro

Sint-Truiden -

Er is eindelijk een oplossing in zicht voor het zwaar vervuilde stort van Melveren in Sint-Truiden. Het historisch vervuilde terrein wordt afgedekt en later komt er een landschapspark. Dat heeft het schepencollege vrijdag beslist.

Mark van Luyk/DiSe

De perikelen rond het stort van Melveren slepen al jaren aan. Onlangs startte de Vlaamse Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een handhavingsprocedure op tegen de stad Sint-Truiden omdat er nog altijd geen saneringsdossier is ingediend. Er zijn op het stort historische verontreinigingen vastgesteld met chloorwaterstoffen, benzeen en minerale oliën. Eind 2022 kwam aan het licht dat er ook een flinke hoeveelheid PFAS in het grondwater is aangetroffen onder het stort.

Het bodemsaneringsplan voor het stort van Melveren is nu eindelijk afgerond. Het zal uiterlijk op 1 april ingediend worden bij OVAM. Het plan voorziet in de sanering van het historisch vervuilde terrein. Dat zal afgedekt worden conform de Vlarem-wetgeving. Als OVAM het bodemsaneringsplan goedkeurt, zal de aanbesteding voor die sanering worden uitgeschreven. De kostprijs voor die opkuis wordt geraamd op 4.279.825 euro, exclusief btw.

LEES OOK. OVAM start handhavingsprocedure op tegen stad Sint-Truiden vanwege vervuild stort

Geen gevaar

Het stort van Melveren omvat een grote en een kleine stortplaats in de buurt van de N718. Tussen eind 1958 en begin jaren 80 vond op deze terreinen de uitbating van een huishoudelijk stort plaats. Naast huishoudelijk afval kwam er ook ander gevaarlijk afval terecht, omdat de controle destijds op een laag pitje stond. In 1983 besloot de stad om de stortplaats te sluiten. Het dossier sleept al sinds die tijd aan. Volgens de stad Sint-Truiden vormt het stort op dit moment geen gevaar voor mens en milieu.

“We kiezen ervoor om beide stortplaatsen te saneren volgens de Vlarem-normen”, zegt Peter Deltour (N-VA), schepen van Leefmilieu en Natuur. “Zo kunnen we voorkomen dat verontreinigende stoffen zich in de bodem en in het grondwater verspreiden, waardoor milieueffecten worden geminimaliseerd en de volksgezondheid gewaarborgd blijft. Deze keuze is de meest zekere keuze voor de toekomst. Op beide locaties zal na de sanering een landschapspark gecreëerd worden.”

“Ons doel is om een effectieve en duurzame oplossing te bieden voor de historische vervuiling, met een minimale impact op de omgeving”, zegt schepen van Duurzaamheid Johan Mas (Open VLD).

Ingrid Kempeneers.© Sven Dillen

“Door de realisatie van de sanering conform Vlarem nemen we de verantwoordelijkheid om ook toekomstige generaties een gezonde leefomgeving te garanderen. Daarom voorzien we deze investering in onze meerjarenbegroting”, besluit burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V).

Duurder

“Ons voorstel was destijds geraamd tussen de 1,7 en 2,5 miljoen euro”, zegt gemeenteraadslid en ex-schepen van Milieu Filip Moers (Vooruit). “Vandaag is dat een stuk duurder geworden. Men heeft 12 jaar de zaak voor zich uitgeschoven om die kosten niet te moeten inschrijven in het budget van een meerjarenplanning. Zonder druk van OVAM was alles blijkbaar belangrijker dan het milieu en de volksgezondheid.” Volgens Moers was de geraamde kostprijs in 2012 voor de afdekking van het terrein 2,6 miljoen euro. “Maar OVAM vroeg toen bijkomend onderzoek om er een Landfill mining-project van te maken waarbij de materialen uit het stort maximaal zouden gevaloriseerd en gerecycleerd worden.” Die kostprijs ligt rond de 17 miljoen euro.

LEES OOK. Voetballen en golfen op afval: zeker 2.607 hectare oude stortplaatsen in Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer