GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Ex-schepen Nieuwerkerken klaagt over gebrek aan informatie: “Bestuur met uw vijven en laat ons thuis”

Nieuwerkerken
Meerderheid: CD&V (9)Oppositie: GBL (4), Vooruit (3); N-VA (1)

Vileir: Deze lente opent het nieuwe polyvalente gebouw waar enkele verenigingen uit Wijer onderdak krijgen. “Onze inwoners konden de voorbije maanden suggesties voor een naam doen. Vijf voorstellen hebben we dan we aan de adviesraden hebben voorgelegd: De Wij of Het Wij, De Bundel, De Binder De Boomgaard en De Vileir. Uiteindelijk hakte het schepencollege de knoop door en koos voor ‘De Vileir’. Dat is de benaming waarmee Wijer in het jaar 1139 voor het allereerst werd vermeld”, zo lichtte bevoegd schepen Christel Jorissen (CD&V) de beslissing toe. Er werd ook een logo gemaakt dat nog een plek moet krijgen op de gevel. Waarschijnlijk wordt het gebouw pas in juni echt in gebruik genomen, want de gemeenteraad keurde nu pas de aankoop van nieuw meubilair goed. Dat gebeurt via een bijzondere constructie. “We hebben eerst al het bestaande meubilair van onze andere zalen, De Brug in Nieuwerkerken en Buurthuis Ter Cose in Kozen, in kaart gebracht. Daar is uiteraard heel wat slijtage, en daarom beslissen we om voor deze zalen nieuw en uniform meubilair aan te kopen”, zo legde burgemeester Dries Deferm (CD&V) uit. De gemeente voorziet hiervoor een budget van 62.000 euro. In dat bedrag zit ook de herstelling van het bestaande meubilair en onder meer de vervanging van tafelbladen. Eens hersteld verhuist een deel van dat meubilair dan naar de nieuwbouw in Wijer.

Reglement: De gemeenteraad keurde alvast het huishoudelijke reglement goed voor de sportvereniging en jeugdbewegingen die onderdak krijgen in De Vileir. “Waarom is er geen reglement voor de gepensioneerdenbond en Samana, dat zijn toch ook verenigingen die in het oud gemeentehuis van Wijer zaten?”, wilde raadslid Luc Vaes (CD&V) weten. Zij komen mee in het tariefreglement. Dat document komt op de volgende gemeenteraad, maar had eigenlijk vandaag ook op de agenda moeten staan”, antwoordde burgemeester Deferm. “Kunnen andere verenigingen de zalen daar ook huren?”, wilde raadslid Marie-Rose Schops (N-VA) weten. “Ja, maar alleen voor interne evenementen zoals vergaderingen of een jubileumviering. Deze zaal is niet bedoeld voor externen, een babyborrel organiseren mag dus niet”, antwoordde schepen Miet Bessemans (CD&V).

Varia: Ex-schepen Vaes had nog een hele reeks vragen en opmerkingen voorbereid. Zo hekelde hij fouten in beslissingen van het schepencollege. Verder klaagde hij dat aanslepende projecten en documenten niet of veel te laat beschikbaar zijn voor gemeenteraadsleden. “Waar zijn we hier mee bezig? De gemeenteraad is het hoogste orgaan en heeft een controlerende functie. Maar die taak kunnen wij raadsleden niet uitvoeren als je ons geen informatie doorgeeft. Wat wil je dat wij hier dan nog doen? Bestuur met uw vijven en laat ons allemaal thuis, dan bespaar je nog een hoop geld”, zo klonk de uitval van Vaes richting schepencollege. “Onze dienst Ruimtelijke Ordening probeert het hoofd boven water te houden en zo veel mogelijk dossiers af te ronden”, reageerde schepen Rohnny Schreurs (CD&V). Ook burgemeester Deferm pleitte voor meer begrip:” Er is heel wat kennis uit onze organisatie verdwenen en we hebben jonge mensen aangeworven. Zij moeten de kans krijgen om te leren. Iedereen doet zijn best maar er wordt heel veel verwacht en er komt veel op hen af. Helaas hebben de mensen vandaag geen geduld meer…” (len)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer