© HBVL / RR

Rust keert terug na incidenten in Heusden-Zolder: negen arrestaties en dertig pv’s in onderzoek

Heusden-Zolder/Houthalen-Helchteren -

In de gemeenten Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren, waar vorig weekend incidenten tussen Turken en Koerden voor onrust zorgden, lijkt de kalmte weer te zijn teruggekeerd. In het onderzoek naar de incidenten zijn negen arrestaties verricht en tien voertuigen in beslag genomen. Er werden dertig pv’s opgesteld.

Zahra Boufker

Tijdens het vrijdaggebed kwamen in de Selimiye moskee duizend bezoekers samen, waaronder opvallend veel jongeren. “Het gebed is zeer goed verlopen,” aldus moskeevoorzitter Erkan Konak. “Onze imam Idris heeft een krachtige boodschap van rust en kalmte overgebracht.”

Links imam Idris van de Selimiye moskee in Heusden-Zolder.© Zahra Boufker

Evenzo in de Sultan Ahmet moskee, waar vijfhonderd bezoekers het gebed bijwoonden, sprak imam Atayan tot de gemeenschap. Mehmet Ustun, bestuurslid van de moskee, benadrukte de serene sfeer: “Het vrijdaggebed is rustig verlopen. We hebben onze jongeren en ouders op het hart gedrukt om de veiligheidsdiensten hun werk te laten doen.

Rechts Mehmet Ustun samen met een van de imams

De imam heeft tijdens de vrijdagpreek zeer duidelijk de jongeren aangesproken en opgeroepen tot kalmte.”

Deze oproep tot kalmte kwam na een week vol spanningen, uitgelokt door de aanwezigheid van PKK-sympathisanten. Burgemeester Mario Borremans (GOED) van Heusden-Zolder benadrukte dat de politie adequaat heeft gehandeld, ondanks de onverwachte escalatie. “Er was vooraf geen indicatie dat deze groep naar onze gemeente zou komen,” lichtte hij toe tijdens de gemeenteraad donderdagavond.

De situatie vereiste een snelle en gecoördineerde reactie, inclusief de mobilisatie van politie-eenheden en een crisisoverleg met burgemeester Alain Yzermans van Houthalen. “We hebben onmiddellijk actie ondernomen om de orde te herstellen”, voegde Borremans toe, wijzend op de inzet van zowel lokale als federale politie-eenheden.

© Zahra Boufker

Het incident heeft geleid tot een intensievere samenwerking tussen de gemeenschappen. Burgemeester Yzermans pleit voor een permanente raad die zich richt op het voorkomen van toekomstige spanningen. “Dialoog blijft de beste oplossing”, benadrukte hij. ”Beide gemeenschappen hebben een constructieve houding getoond.“

© Zahra Boufker

Processen-verbaal

Met het vrijdaggebed als een teken van terugkerende rust, blijft de lokale politie waakzaam. Het onderzoek naar de incidenten loopt nog, maar burgemeester Borremans gaf tijdens de gemeenteraad een overzicht van de voorlopige resultaten. “Tot nu toe zijn er meerdere processen-verbaal opgemaakt en arrestaties verricht. Zo zijn er 16 gerechtelijke en 14 bestuurlijke processen-verbaal opgemaakt. Tien wagens zijn in beslag genomen. En voorlopig zijn zeven daders herkend en negen personen zijn gearresteerd.”

Ook in Houthalen-Helchteren verliep het vrijdaggebed in alle sereniteit. “De oproep van de imam naar de jongeren is positief”, aldus burgemeester Yzermans.

In Selimiye moskee in Heusden kwamen duizend moskeebezoekers samen voor het vrijdaggebed.© Zahra Boufker

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer